четвер, 29 серпня 2013 15:29

Росія знову може звинуватити Україну в крадіжці газу - експерт

Росія знову може звинуватити Україну в крадіжці газу - експерт
Європа не допомагатиме Україні в цій ситуації, каже Юрій Корольчук. Фото: qclub.org.ua

Бажання української влади закачати у підземні сховища газу (ПСГ) лише 14 млрд куб.м блакитного палива може створити критичну ситуацію взимку.

Таку думку висловив експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук у ефірі Першого ділового каналу.

"Ситуація критична. Якщо Україна закачає близько 14 мільярдів кубометрів газу, то це буде мінімумом, який потрібен для того, щоб опалювальний сезон пройшов нормально. Якщо повториться ситуація, коли одночасно в Україна та Європі будуть морози протягом двох тижнів, то в такому випадку газу не вистачить. Тоді Росія отримає повне право заявити, що Україна або краде газ із труби, або є ненадійним транзитером", - сказав Корольчук.

За його словами, Європа не допомагатиме Україні в цій ситуації.

"Європу, при всьому бажанні допомогти Україні, будуть цікавити власне населення і промисловість, які опиняться без газу. Європа, скоріше за все, як і у попередніх "газових війнах", стануть осторонь", - зазначив Корольчук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кремль цинічно витирає ноги об свої зобов'язання - експерт про торговий конфлікт

Нагадаємо, міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький заявив, що Україна веде з Росією переговори щодо збільшення обсягів закачування російського газу в українські ПСГ.

За його словами, Україні необхідно 14 млрд куб. м газу в сховищах, а російська сторона наполягає, щоб був обсяг приблизно 18-19 млрд куб. м.

Раніше ЗМІ з посиланням на джерела повідомили, що Україна згодна створити запаси газу для безперебійних поставок до країн Європейського Союзу, якщо Російська Федерація надасть на ці цілі безвідсотковий кредит в $2 млрд.

Прес-служба віце-пем'єр-міністра Юрія Бойка повідомила, що Україна та Російська Федерація урегулювали питання планового проходження осінньо-зимового періоду в частині транзиту російського газу через українську територію та забезпечення газом українських споживачів.

Зараз ви читаєте новину «Росія знову може звинуватити Україну в крадіжці газу - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

35

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути