Ексклюзиви
вівторок, 27 серпня 2013 09:20

Україна хоче позичити в "Газпрому" $2 мільярди

Україна хоче позичити в "Газпрому" $2 мільярди
Київ і Москва почали переговори про збільшення обсягів закачування газу в підземні сховища. Фото: zn.ua

Україна згодна створити запаси газу для безперебійних поставок до країн Європейського Союзу, якщо Російська Федерація надасть на ці цілі безвідсотковий кредит в $2 млрд.

Про це з посиланням на джерела в "Газпромі" та Міністерстві енергетики та вугільної промисловості України пише "Комерсант-Україна" у публікації "Переговори підігрівають відсотки".

За словами співрозмовників, Україна раніше заявляла, що закачає тільки необхідні їй 14 млрд куб. м газу, а російський "Газпром" вимагав збільшити цей обсяг до 19 млрд куб. м для забезпечення безперебійного транзиту в ЄС.

Україна запропонувала "Газпрому" два варіанти врегулювання проблеми.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кремль цинічно витирає ноги об свої зобов'язання - експерт про торговий конфлікт

Перший - Київ може дозволити зберігати в підземних газосховищах резервний об'єм газу, не стягуючи плату за його підйом. Від нього "Газпром" вже відмовився.

Другий - Україна купує газ, але тільки за умови, якщо "Газпром" або "Газпромбанк" нададуть безвідсотковий кредит на його закупівлю і продовжать вже отримані раніше кредити.
Такий варіант російська сторона зараз розглядає.

На купівлю 5 млрд куб. м газу необхідно близько $2 млрд. Таку ж суму минулого року "Газпромбанк" виділяв "Нафтогазу", але під 8,5% річних з погашення 24 червня 2013 року.

Термін погашення торішнього кредиту в банку вже погодилися продовжити за умови його додаткового забезпечення держгарантіями. У зв'язку з цим Кабінет міністрів зареєстрував у Верховній Раді законопроект №2476 про поправки до державного бюджету.

Зараз ви читаєте новину «Україна хоче позичити в "Газпрому" $2 мільярди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

56

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути