субота, 12 травня 2018 10:30

Росія не змогла відмовитися від української солі

"Зняття заборони - це негативний знак для вітчизняних гравців. Вони вважали, що санкції будуть тривалими і не будуть зніматися без попередження", - заявив два роки тому один із постачальників солі в Росії.

12 травня 2016 року Росспоживнагляд дозволив українському підприємству "Артемсіль" відновити постачання солі на російський ринок. Але обмежив щорічну кількість поставок до 170 тис. т.

Автор: Уніан
  У першому півріччі 2016 року Артемсіль виготовила  646,449 тис. т солі.  Основним зовнішнім ринком збуту стала Румунія. На другому місці Білорусь, третьому – Молдова.
У першому півріччі 2016 року Артемсіль виготовила 646,449 тис. т солі. Основним зовнішнім ринком збуту стала Румунія. На другому місці Білорусь, третьому – Молдова.

Заборона діяла з 26 січня 2015 року. Її ввели через претензії до якості харчової солі. Стосувалася українських підприємств "Артемсіль" і "Слов'янська сіль".

До введення санкцій, підприємство "Артемсіль" постачало на російський ринок понад 55% своєї продукції. За січень-лютий 2015-го виробництво солі скоротилося майже на третину. У липні Артемсіль перейшло на чотиригодинний робочий день. У грудні підприємство звернулася в Росспоживнагляду щодо дозволу повернути свою продукцію на російський ринок. Санкції відмінили в травні наступного року.

Під час дії заборони найбільшими постачальниками солі в РФ стали місцеві виробники "Руссоло" і "Тиретський солерудник". На них припало 95% усіх потужностей з виробництва харчової солі. Попри це, російські покупці відчули наслідки заборони імпорту солі. Бо український виробник відвантажував свою продукцію з відстрочкою платежу до 25 днів. А місцеве підприємство "Руссоло" надавало сіль через два місяці після оплати.

Удруге Росія відмовилася від української солі 1 листопада 2016 року. Це було відповіддю на санкції, які запровадили проти Росії. Щоправда вже у травні 2017-го внесли зміни до переліку товарів, які було заборонено ввозити з України. Забрали звідти столову, денатуровану сіль, чистий хлорид натрію і продукцію отриману з морської води.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сіль є, грошей немає - повідомили про зупинку Артемсолі

У першому півріччі 2016 року Артемсіль виготовила 646,449 тис. т солі. Основним зовнішнім ринком збуту стала Румунія. На другому місці Білорусь, третьому – Молдова. Крім того, українську сіль почали продавати в Киргизстан і Словаччину.

Станом на вересень 2016-го до Росії експортували 1,8% продукції. Роком раніше було 17,8%, у 2014-му — 71,5%.

У серпні 2015-го набув чинності указ президента Росії Володимира Путіна про знищення санкційних продуктів, що потрапляють на територію Росії. Перше знищення відбулось у Самарі 4 серпня, ще до набуття чинності законом. Тоді було знищено 114 т свинини європейського походження. Пізніше - 290 т продукції рослинного і 29,3 т тваринного походження. Партія сиру була розтрощена бульдозерами і згорнута в яму.

Зараз ви читаєте новину «Росія не змогла відмовитися від української солі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути