Ексклюзиви
середа, 15 березня 2017 12:31

Ризики і інвестування

ТОП-5 найпопулярніших способів інвестування: плюси і мінуси

Як зробити так, щоб ваші заощадження в найближчі рік-два не просто лежали під подушкою чи безглуздо проїдалися, а ефективно працювали? Місць, куди можна вкласти гроші, а також способів їх вкладення, - безліч. Основна проблема в тому, як при цьому не пійматися на гачок тих, хто просто хоче збагатитися на вашому бажанні заробити, і вкласти гроші так, щоб вони приносили прибуток вам. І друге стратегічне запитання, яке ставить собі кожен потенційний інвестор: як знайти джерело, що дає максимальний прибуток? Багато хто забуває, що зазвичай ризики в інвестуванні прямопропорційні можливому доходу.

 

"Інвестиції (англ. Investments) - розміщення капіталу з метою отримання прибутку. Інвестиції є невід'ємною частиною сучасної економіки. Від кредитів інвестиції відрізняються ступенем ризику для інвестора (кредитора) - кредит і відсотки необхідно повертати в зумовлені терміни, незалежно від прибутковості проекту, інвестиції (інвестований капітал) повертаються і приносять дохід тільки в прибуткових проектах. Якщо проект збитковий - інвестиції можуть бути втрачені повністю або частково. Інвестиції характеризуються двома взаємопов'язаними параметрами: ризиком і прибутковістю (дохідністю). Як правило, чим вищий ризик інвестицій, то вища повинна бути їхня очікувана прибутковість".

Проблема вибору для потенційних інвесторів сьогодні ускладнюється нестабільністю економічної та політичної ситуації. Способи інвестування, які в мирний і некризовий час не викликали сумнівів у прибутковості, сьогодні вже не мають такої довіри. Нестабільність заважає прораховувати ризики й робить гарантії отримання прибутку набагато примарнішими.

В ідеалі вкладення повинні бути стійкі до інфляції, мати високу ліквідність, вітається низький ризик девальвації й отримання збитків.

Зупинимося на низці серйозних і перевірених часом способів отримання щодо стабільного доходу.

1. Банки

Мабуть, найпростіший, найдоступніший і найпоширеніший спосіб інвестування - це банківські вклади. Робиш вклад під певний відсоток і чекаєш, коли настане час отримувати прибуток. Головне - вибрати банк з хорошою репутацією і доволі високою процентною ставкою (в реальному житті ці дві умови дуже часто не збігаються, а стабільність і стійкість роботи фінансової установи, по суті, обернено пропорційна пропонованим її клієнтам відсоткам). Дохід залежить від суми грошей, вкладених у банк, і розміру процентної ставки.

В Україні сьогодні працюють багато банків, але слід враховувати, що їх кількість за останні кілька років скоротилася на десятки. Приміром, 18 вересня Національний банк України прийняв рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію неплатоспроможного банку "Столичний" (подібні повідомлення читаємо щонайменше раз на місяць, як не частіше). Клієнти фінустанов, що збанкрутіли, звісно, були застраховані, але процедура повернення вкладу може затягнутися надовго (причому 100% гарантії порятунку утопальника все-таки немає). Та й депозити, що перевищують певну суму, вам повернуть не повністю, а лише в межах гарантованої суми вкладу, яка сьогодні не надто велика, якщо врахувати поточний курс національної валюти до долара США.

Звичайно, в інвестуванні в банки є безперечні плюси. По-перше, для цього не потрібні мільйони (для вкладу достатньо й тисячі гривень). По-друге, нехай і не захмарний, але фіксований постійний гарантований дохід. По-третє, можливість оперативно зняти вклад. По-четверте, все та ж страховка: у разі виникнення проблем у банку держава знайде можливість повернути ваш вклад.

А тепер про мінуси. При достроковому знятті депозиту ви втрачаєте відсотки, заради яких несли гроші в банк. Далі, страховка страховкою, але процес може затягнутися, весь цей час гроші не працюватимуть. Але найголовніший недолік - прибутковість на рівні 20% річних, звісно, дасть стабільний прибуток, якщо в країні немає інфляції або вона обчислюється десятими частками відсотка. Але з такими проблемами, як у вітчизняній економіці, інфляція може перекрити дохід від вкладу. У підсумку вкладник банку, в кращому випадку, може просто зберегти заощадження протягом року або декількох місяців, але не примножити їхню купівельну спроможність.

Фахівці рекомендують або вкладати гроші в банки на нетривалі терміни, або використовувати довготривалі великі вклади для диверсифікації коштів і стратегічного накопичення, хоча б до моменту, доки виберете оптимальніший шлях інвестування.

Важливий момент. У банках можна зберігати гроші на мультивалютних вкладах. Тобто, крім гривні, використовувати долар США і євро. Умови таких вкладів у різних банках відрізняються, але головна можливість - це зміна складу вкладу, тобто конвертація валют. В ідеалі для таких вкладів характерний баланс між збитком від валют, що падають, і прибутками від зростання. Додайте відсоток, нехай і невеликий, від самих депозитів. Очевидний плюс мультивалютних вкладів - вони дають змогу уникнути девальвації. Традиційний мінус - низька прибутковість, а також обмеження щодо коштів в іноземній валюті.

2. Дорогоцінні метали

Практично щодня ми читаємо в новинах, що Нацбанк підвищив вартість тих чи інших дорогоцінних металів або ж ціни на золото трохи зросли на світовому ринку. Цей спосіб інвестування ще давніший, ніж вклади в банки. І надійніший, адже золото має велику ліквідність.

На сьогодні є кілька підвидів такого інвестування:

- Знеособлені металеві рахунки. Відкриваються у банках. Клієнт купує певну кількість дорогоцінного металу, який у грамах нараховується на його рахунок. Серед плюсів - відсутність необхідності купувати цілий злиток золота, можливість оперативного закриття рахунку й повернення грошей. Також при купівлі такого золота ви не платите ПДВ. Щоправда, є один значний (якщо врахувати доволі бурхливу "оптимізацію" банків в Україні) мінус - знеособлені металеві рахунки не страхуються державою.

- Злитки. Підходять для стратегічних інвестицій, можуть стати хорошою спадщиною для дітей та онуків, але ця довгостроковість водночас є і мінусом. Поряд із необхідністю десь зберігати скарби, доведеться платити ПДВ при купівлі злитка (при продажу вам його ніхто не поверне) і проводити за свій рахунок експертизу, якщо ви все ж захочете продати злиток банку. Не кажучи вже, що при продажу злитка ви втрачаєте значну маржу між курсом купівлі й курсом продажу золота.

- Золоті та колекційні монети. Такі вкладення не обкладаються ПДВ, є законним платіжним засобом, а розмір "вкладу" з часом зростає не тільки завдяки подорожчанню матеріалу, з якого виготовлені монети, а й завдяки тому, що вони становлять інтерес для колекціонерів-нумізматів. Мінуси таких інвестицій - відносно низька ліквідність і тривалий термін інвестування.

- Ювелірні вироби. Вкладати гроші в їх придбання є сенс, якщо ви можете купувати їх недорого (наприклад, як брухт дорогоцінних металів або взагалі в інших країнах). Або якщо ви вкладаєте дуже великі гроші в придбання ексклюзивного виробу від світового бренда, ціна якого зростатиме. В інших випадках ви навряд чи зможете продати їх хоча б за тією ціною, за якою купили.

Висновок банальний - золото й срібло підходять для довгострокового збереження коштів.

3. Нерухомість і земля

Якби автор мав на меті скласти "Топ-3 найконсервативніших способів інвестування", то в цій трійці, поряд із банківськими депозитами й купівлею дорогоцінних металів, обов'язково було б придбання нерухомості.

Здавалося б, ми вже звикли, що житло на вторинному і первинному ринку постійно зростає в ціні. Але в останні півтора року політика внесла певні корективи в цю тенденцію. Навіть у столиці ціни на нерухомість знизилися до такого діапазону, повернення до якого ще кілька років тому вважали малоймовірним.

2015 року в країні зафіксували рекордне зниження кількості угод з нерухомістю. Зараз ситуація трохи поліпшилась. Щоправда, у столиці забудовники не очікують зростання цін у споруджуваних об'єктах. Ціни на нові квартири зараз навіть трохи пішли вниз під тиском подальшого зниження платоспроможності населення та зростання комунальних тарифів. Стосується це переважно елітного житла, а ось на вторинному ринку про суттєве здешевлення квартир економ-класу поки що не йдеться. У населення ще залишилися заощадження в іноземній валюті, попит на таке житло тримається.

Складно прогнозувати, якими будуть ціни на ринку житла наступного року. Звичайно, якщо вам треба просто вирішити власну житлову проблему, зараз можна знайти відповідний варіант. Тож знову отримуємо просто збереження заощаджень. Але ж необхідно, щоб гроші працювали.

Інвестиції в нерухомість - заняття доволі складне й трудомістке. Слід пам'ятати, що ваші вкладення можуть надовго виявитися замороженими, стабільність доходів - дуже відносною, а головне - для такого інвестування потрібен великий початковий капітал. Якщо ж для цих цілей ви вирішите використовувати кошти, взяті в кредит, то ризики зростуть у геометричній прогресії. Не варто забувати про такі "дрібниці", як ремонт, амортизаційні витрати на усунення наслідків проживання не зовсім ідеальних орендарів і здорожчання комунальних тарифів, яке далеко не завжди вдається перекласти на плечі квартиронаймача.

Є два основні різновиди інвестицій на ринку нерухомості. Це придбання житла для перепродажу та для подальшого здавання в оренду. В першому випадку квартира здається в оренду до моменту, поки не знайдеться відповідний покупець (слід дочекатися, коли вартість квартири підніметься настільки, щоб можна було перекрити податок на доходи, який вам треба сплатити при її продажу). При другому варіанті рекомендують вкладати гроші в кілька однокімнатних квартир (бажано поблизу метро або в мікрорайонах із розвиненою інфраструктурою), але треба розуміти, що окупиться він років через 10-15.

Якщо ж ви маєте намір інвестувати в ділянку землі (з подальшою забудовою), то слід не забувати про здорожчання вартість будматеріалів і про те, що реалізація такого проекту може затягнутися. А ось прорахувати, скільки коштуватиме на ринку завершений об'єкт через енну кількість років і чи можна буде вигідно його продати - на практиці дуже складно.

Безсумнівно, дуже перспективним в Україні може стати інвестування в придбання землі (йдеться про землі сільськогосподарського призначення, а не ділянки під забудову). За однієї умови - якщо парламент зніме мораторій на їх продаж. Але навіть якщо це станеться, потрібно мати не тільки значний капітал, а й бути готовим до серйозної конкурентної боротьби - охочих взяти участь у такому інвестуванні буде більш, ніж достатньо.

4. Фондовий ринок

Інвестування в цінні папери залишається одним із потенційно найприбутковіших способів вкладення грошей, але й ризики обіцяє чималі. Щоб інвестувати, треба знати тенденції ринку, постійно відстежувати ситуацію і вміти прогнозувати становище в тій чи іншій галузі економіки.

Нагадаємо, що крім фондового ринку (ринок цінних паперів) є і строковий ринок.

Фондовий ринок (ринок цінних паперів) - сукупність економічних відносин щодо випуску та обігу цінних паперів між його учасниками.

Строковий ринок (ринок похідних фінансових інструментів) - це ринок, на якому відбувається укладення строкових контрактів (форварди, ф'ючерси, опціони). Угоди на ньому укладають з терміном виконання, що перевищує два робочі дні.

Купівля й подальший продаж акцій може принести суттєвішу вигоду на відміну від перерахованих вище видів вкладень. Акції приносять два види прибутку - дивіденди і приріст капіталу. Щорічна прибутковість від такого роду інвестицій може становити понад 100%. У багатьох випадках зростання цін на акції випереджає інфляцію, що дає шанс не просто зберегти таким чином кошти, а й примножити їх. Але не варто забувати, що вартість придбаних вами цінних паперів під впливом ринку також може стрімко падати. Та й отримання дивідендів не завжди гарантовано. Є сотні прикладів компаній, що розорилися. Тому фахівці радять інвесторам, що виходять на фондовий ринок, довіритися професійному керівнику з хорошою історією прибутковості. Також необхідно пам'ятати: щоб гроші, вкладені в цінні папери, працювали максимально ефективно, необхідно володіти певними знаннями, уміннями та досвідом.

Якщо говорити про купівлю-продаж акцій і цінних паперів підприємств (заробіток на різниці вартості) на фондовому ринку, треба пам'ятати, що купівля можлива тільки через ліцензованого торговця цінними паперами. Перед співпрацею переконайтеся, що ваш фондовий брокер має відповідну ліцензію (інакше угода не матиме законних підстав). Послуги якісного доступу до фондового ринку і не тільки забезпечує, зокрема, провідна інвестиційно-банківська компанія Concorde Capital.

 

Мета діяльності на фондовому ринку - отримання прибутку. А системи інтернет-трейдингу є інструментами, затребуваність яких залежить від стилю торгівлі конкретного гравця.

Загалом питання вибору онлайн-брокера надзвичайно важливе. Професійний онлайн-брокер повинен бути членом біржі, на якій має намір торгувати трейдер. Перелік компаній, членів біржі, представлений на сайтах бірж, що надають можливість працювати на ринку заявок, тобто здійснювати інтернет-трейдинг цінними паперами. Це підтверджує наявність у брокера всіх необхідних ліцензій на здійснення інтернет-трейдингу.

Крім того, брокер повинен надавати доступ до навчальних торгів і тестовий доступ до торгової системи. Навчальні торги розроблені з метою ознайомлення трейдера з програмним забезпеченням і надання можливості здійснювати торгові операції. При цьому ситуація ринку ігрового терміналу наближена до картини реального ринку. А тестовий доступ до торгової системи - це не лише тестування трейдером програмного забезпечення й огляд поточної ситуації ринку в режимі реального часу, а й тестування брокера на оперативність і коректність з'єднання і роботи торговельної системи. Про технічну частину сервісу брокера можна зробити висновки, наскільки оперативно брокер надає послугу тестового доступу до торгової системи і наскільки коректно працює торгова система під час тестування.

При виборі брокера дуже важливими є його можливості мінімізувати ризики трейдера, пов'язані з технічним забезпеченням. Трейдеру важливо з'ясувати, чи має брокер повноцінний технічний захист своєї системи.

Найактуальнішим аспектом для трейдера при виборі брокера залишається вартість брокерських послуг. При торгівлі на біржі трейдер сплачує абонплату за користування терміналом і комісію брокеру. Вартість брокерських послуг на інтернет-трейдинг цінними паперами різна, як і тарифна політика компаній загалом. Тарифи на брокерське обслуговування представлені на сайтах онлайн-брокерів. Трейдеру слід лише вибрати той тарифний план, що відповідає стратегії його торгівлі та мінімізує його транзакційні витрати.

Поряд зі значимими критеріями оцінки брокера є й не визначальні для цього виду діяльності, що застосовуються як аргументи помилково. Нижче наведені найтиповіші з них.

До речі, фахівці вважають, що вік компанії на ринку - малозначущий фактор для інтернет-трейдингу.

Пам'ятайте - змінити брокера можна завжди. Тим більше, що ринок брокерських послуг демонструє зниження цін на послуги. Можна взагалі спочатку відкрити рахунки в трьох або п'яти брокерів і порівняти запропонований ними сервіс. А вже після цього братися до самих торгів. Закривати зайві рахунки при цьому необов'язково, якщо за них не стягується щомісячна плата - вони ще можуть стати вам у пригоді.

5. Ринок Форекс. ПАММ-рахунки

Дедалі популярнішим стає спосіб інвестування, що донедавна вважався порівняно молодим, - ринок Форекс, товаром на якому є валюта.

Пам'ятайте постулат: що вищий ризик інвестицій, то вища повинна бути їхня очікувана прибутковість. Статистика свідчить, що удачею на ринку Форекс можуть похвалитися лише 7-10% форекс-трейдерів, але з їх прибутком не зрівняються доходи від банківських депозитів, а швидкість, з якою можна примножити капітал на цьому ринку, не має аналогів.

Але є на цьому ринку й інша група учасників - інвестори, які отримують прибуток не від власної самостійної торгівлі як трейдери, а від результатів пасивного інвестування в торгові рахунки тих самих 7-10% щасливих трейдерів, яким вдається на ринку Форекс солідно заробляти.

Ще порівняно недавно на ринку Форекс навіть не чули про ПАММ-рахунки і ПАММ-індекси. А сьогодні інвестиції в ПАММ-рахунки саме в тих 7-10% успішних форекс-трейдерів дозволяють інвесторові отримати неймовірних 80-120% річного прибутку.

ПАММ-рахунок (від англ. Percent Allocation Management Module, PAMM - модуль управління процентним розподілом) - специфічний механізм функціонування торгового рахунку, що технічно спрощує процес передачі коштів на торговому рахунку в довірче управління обраному довіреному керуючому для проведення операцій на фінансових ринках.

ПАММ-індекс рахунок - це індекс ПАММ-рахунків - унікальний інвестиційний інструмент, розроблений фахівцями компанії. Суть цього інструменту полягає в тому, що він є показником дохідності декількох ПАММ-рахунків як єдиної одиниці котирування. Цей показник є середнім числом прибутковості обраних ПАММ-рахунків у певний момент часу. Індекси формуються брокером із рахунків, що відповідають певним показникам за основними параметрами - термін роботи, розмір капіталу керуючого, очікувана прибутковість, рівень просадок тощо.

Технології не стоять на місці. Брокери пропонують своїм потенційним клієнтам все нові й нові інструменти для заробітку, причому одна з головних цілей удосконалення інструментарію - мінімізувати (наскільки це можливо) ризики втрати вкладених клієнтами-інвесторами коштів

До речі, саме таке унікальне програмне забезпечення використовується у кращому ПАММ-брокері світу 2016 року - у провідній брокерській компанії BrokerFX (офіційний сайт: BrokerFX.com)

Довіряючи свої кошти в управління досвідченому трейдеру, вкладник, що користується ПАММ-рахунком, хоча й не торгує самостійно, але зберігає контроль за вкладом і може оперативно відключити його від рахунку трейдера. До речі, інвестор і трейдер ризикують рівною мірою, а ще інвестори відраховують "комісійні" керуючому тільки за успішну торгівлю компанії.

Які плюси обіцяє вкладення грошей в успішних форекс-трейдерів 2017 року, який навряд чи порадує миттєвим закінченням кризи? Оскільки форекс-трейдери заробляють саме на зміні курсів валют (а також металів, акцій і товарів), то девальвація вашим інвестиціям не страшна, а інфляція легко покривається високою прибутковістю.

Основним мінусом Форекса залишаються доволі відчутні торгові та неторгові ризики. Але, наприклад, якщо вибрати кількох "консервативних" форекс-трейдерів, які довго (не менше півроку, а краще - кілька років) показують стабільну успішну низькоризикову торгівлю, суворо дотримуючись консервативної стратегії в здійсненні операцій і працюють через жорстко регульовані форекс-брокерські компанії, ці ризики можна мінімізувати до прийнятного рівня. Проте все одно радимо не забувати не тільки про дуже високу дохідність у 80-120%, а й про існування вищевказаних ризиків і, ухваливши рішення інвестувати в Форекс, вкладати тільки ті гроші, які вам як інвестору не критично буде втратити. Також величезне значення має те, через яку саме форекс-брокерську компанію ви збираєтеся інвестувати, оскільки на цьому ринку, на жаль, безліч непорядних гравців. Уважно вивчіть усі відгуки про компанію, її документацію, оферти, ліцензії.

На нашу думку, найперспективнішими на ринку Форекс 2017 року (і не лише) будуть ті компанії, які максимально задовольнятимуть критерії, умовно кажучи, ідеально комфортного для торгівлі та інвестування брокера.

Попередження: встановлено, що форекс-брокер PrivateFX неплатоспроможний.

Зараз ви читаєте новину «Ризики і інвестування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua
Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути