вівторок, 21 січня 2020 20:55

Ресторани записуються в чергу: українець відкрив унікальний бізнес
6

Хамон із півня вялиться місяць
Фото: Фото надано Ігорем Філоненком
Кастровані півні стають схожими на курей: у них перестає рости гребінь і борода
Кастровані півні стають схожими на курей: у них перестає рости гребінь і борода
Кастровані півні стають схожими на курей: у них перестає рости гребінь і борода
Птиця доростає до 4-5 кілограмів

Фермер з міста Бурштин на Івано-Франківщині Ігор Філіпенко відкрив першу в Україні ферму з розведення півнів - каплунів. Вони, на відміну від звичайних, ростуть більшими, мають солодкувате м'ясо і дуже цінуються рестораторами. Про особливості ферми фермер розповів Gazeta.ua

"Вирощуванням курей займаюсь з 90-х років. Працював ветеринарним лікарем на птахофабриці, яка вирощувала бройлерів. Згодом зрозумів, що ця ніша зайнята і захотів відкрити щось своє, автентичне. Тоді згадав, що у Франції вирощують півнів- каплунів(кастрованих півнів)", - каже Ігор.

Перших птахів розводив на власному подвір'ї. Згодом виграв гранд та отримав допомогу на розвиток ферми у сумі 200 тис. грн. На ці кошти закупив спеціальні пташники, автоматичні годівниці для птахів та поїлки і бойню для птиці. Окупність ферми - півтора року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Денис Лисицький двічі виграв грант на власну справу

"Цей бізнес важко повторити, бо нема спеціалістів. Потрібен навик по оперуванню птахів, якого ніхто не вчить. Півнів каструю у 8 тижнів, коли птаха ще не товар і вже не курча. В момент операції, якщо рука не набита, втрачаєш до 60% поголів'я. За шість років добився, що відхід птиці становить 3%. У Французів — 20%. Другий момент — відгодівля птиці без хімії. Вони 150 днів мають відгуляти аби досягти певної ваги. По- суті за рік отримую одну партію птиці", - каже фермер.

Кілограм птиці коштує 170 гривень Продають її виключно цілою тушкою. Кожен півень доростає до ваги 4-5 кілограмів. Основні покупці птиці — ресторани. Черга з бажаючих записується на рік наперед.

"Особливість птиці і в структурі м'яса. У таких півнів з'являється жир між волокнами м'яса, який легко плавиться. При приготуванні грудка стає м'якою і соковитою, а м'ясо має солодкий присмак", - пояснює фермер.

Птахів годує на 4 гривні на день, інакше справа стає нерентабельною. Торік почали робити хамон із лап півнів. В'ялиться таке м'ясо місяць і по смакових якостях він не гірше іспанського зі свинини.

Для сироваріння вдома треба близько 10 тисяч грн початкових інвестицій. Гроші знадобляться на купівлю каструлі літрів на 10, ножа, термометру, форм для сиру та холодильника. Якщо робити справу бізнесом — сума вкладень значно більша. Потрібно будувати окреме приміщення, всередині робити специфічний ремонт згідно з санітарними вимогами. Та найголовніше питання у будь-якому з варіантів — кому та де продавати сири.

Зараз ви читаєте новину «Ресторани записуються в чергу: українець відкрив унікальний бізнес». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути