четвер, 06 серпня 2020 14:44

Рекордні ціни на яблука та ягоди: що подорожчає наступним

Рекордні ціни на яблука та ягоди: що подорожчає наступним

Найдешевші яблука коштують 20 грн. Середня вартість кілограма цих фруктів - 30-35 грн.

Економіст Олег Пендзин розповідає, що висока вартість яблук у серпні зумовлена орієнтованістю вітчизняних виробників на вартість імпортного продукту. На свої яблука тоді ставлять нижчу ціну.

Із його слів, зараз український продукт майже не має конкурентів, оскільки імпортний постраждав через пандемію та закриття кордонів навесні та на початку літа, передає ТСН.ua.

"Завжди були яблука з Польщі. Але цього року туди не приїхали українські заробітчани, бо сиділи на карантині в Україні. Зараз вони поїхали, але врятувати ситуацію не можна", - пояснює Пендзин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які сезонні фрукти та ягоди коштують найдешевше: ціни

Ситуація стосується і ягід. Ціни на них цього літа не надто падали. До Польщі, Чехії, Фінляндії, Іспанії не доїхали заробітчани з України та Білорусі. Врожай не зібрали в достатньому обсязі, тому на імпорт відправляти країнам-виробникам було майже нІчого.

Зі слів Пендзина, в Україні були об'єктивні причини подорожчання - це весняні заморозки та літні потопи, які попсували врожаї. Через це кавуни коштують приблизно втричі більше, ніж зазвичай.

"Нічого не зміниться в цінах приблизно до 15-20 серпня. Тоді почнеться новий масштаб цін, виходячи з нового маркетингового року. Дуже великий шанс того, що він ростиме",- наголосив Олег Пендзин.

Економіст прогнозує зростання цін і на сезонні осінні овочі. Українська картопля та цибуля також найімовірніше подорожчають. Навесні та на початку літа в Україні через карантин було обмежено або припинено приміські перевезення. Люди не змогли дістатися до своїх ділянок, аби висадити картоплю та цибулю. Левова частка цих овочів росте на городах приватних осіб. Тому за декілька тижнів можемо побачити високі цінники й на ці продукти.

В середині липня перші яблука Білий налив та Ерлі Женева продавці найбільшого в Західній Україні гуртового ринку Шувар пропонували по 15-25 грн/кг.

Зараз ви читаєте новину «Рекордні ціни на яблука та ягоди: що подорожчає наступним». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути