вівторок, 18 грудня 2012 17:34

Радник Путіна заявив, що у Митному союзі домінуватиме рубль

Радник Путіна заявив, що у Митному союзі домінуватиме рубль
Сергій Глазьєв: в рамках "трійки" МС - Росії, Казахстану, Білорусі - існує очевидне домінування рубля. Фото: kgz.rs.gov.ru

У рамках Митного союзу (МС) не планується переходити на єдину валюту.

Про це на брифінгу в Москві заявив радник президента РФ Сергій Глазьєв.

"Це питання не ставиться. Воно обговорювалося кілька разів, але по ньому немає позитивного рішення з багатьох причин", - заявив Глазьєв.

Він підкреслив, що в рамках "трійки" МС - Росії, Казахстану, Білорусі - існує очевидне домінування рубля в структурі взаємних розрахунків, а в разі виключення долара і євро, по яких поки ведуться розрахунки в основному по енергоносіях, вага рубля у взаємній торгівлі трьох держав становитиме близько 90%.

"Ми зараз повинні дати можливість нашій взаємній торгівлі перейти повністю на національну валюту, прибрати долар і євро як посередників, а для цього нам важливо за допомогою ММВБ забезпечити прямі котирування наших нацвалют, піти від крос-курсів, створити єдину платіжну систему в національних валютах", - зазначив радник президента.

У перспективі, на думку Глазьєва, було б можливо створити і свою власну систему міжбанківських розрахунків, "пішовши від залежності від іноземної системи "Свіфт".

"І навіть після цього не обов'язково переходити на єдину валюту, тому що її роль де-факто грає і буде відігравати рубль, по украй мірі в рамках трьох держав", - зауважив він.

Додатковим аргументом, підкреслив Глазьєв, служить негативний досвід Європи в рамках роботи зони євро.

"Цілком очевидно, що введення єдиної валюти передбачає створення валютно-фінансового союзу - єдиної фінансово-бюджетної системи з єдиною системою роботи інструментів держборгу - чого в Європі не було зроблено. Європейці із запізненням починають цю систему формувати, питання йде дуже болісно", - зазначив радник глави держави.

У рамках тієї концепції інтеграції, яка зараз існує в Митному союзі, зауважив Глазьєв, не передбачається перехід до єдиної фінансово-бюджетній системі. Крім того, немає планів і щодо створення єдиної податкової системи, уніфікації бюджетної системи.

Контури економічної інтеграції, за словами радника президента РФ, чітко окреслені: торговельна політика, митне регулювання, техрегулювання, санітарний, ветеринарний і фіто-санітарний контроль, антимонопольна політика, формування єдиних вимог для трудящих мігрантів, вихід на єдиний фінансовий ринок.

"Можливо, до цього буде додано, зараз йдуть консультації, пропозиція щодо уніфікації паспортно-візового контролю, щоб ми могли зняти не тільки митний контроль на кордоні, але й паспортно-візовий контроль для наших громадян. Але це велика робота на перспективу не менше ніж на 5 років", - розповів Глазьєв.

Зараз ви читаєте новину «Радник Путіна заявив, що у Митному союзі домінуватиме рубль». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

15

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути