вівторок, 03 вересня 2013 16:10

Радник Путіна спокушає Україну газом по $160 в обмін на зречення від Європи

Радник Путіна спокушає Україну газом по $160 в обмін на зречення від Європи
Сергій Глазєв розповів про переваги східного вектора інтеграції. Фото: delfi.ua

Україна може отримати знижку на газ, якщо вибере східний вектора інтеграції.

Про це заявив радник президента Російської Федерації з питань розвитку інтеграції в рамках Митного союзу і Єдиного економічного простору Росії, Білорусії і Казахстану Сергій Глазьєв в інтерв'ю "Комерсант-Україна".

"У нас діє відповідна угода в рамках Єдиного економічного простору, де передбачається принцип рівнодоходності при утворенні ціни на газ. Для України вартість газу буде близька до тієї, за якою його отримують білоруси, тобто йдеться про дво- або трикразове зниження. Так, в нинішньому році Білорусь отримує газ за ціною 166 доларів за тисячу кубометрів", - сказав Глазьєв.

Як повідомляла раніше Gazeta.ua середня ціна імпортованого в Україну в червні 2013 року російського природного газу становила $421,7 за 1 тис. куб. м, з Європи - $397,7 за 1 тис. куб. м (у т. ч. з Німеччини - $388,6, Угорщині - $406,6). Таким чином, тисячу кубометрів європейського газу коштували Україні на $24 дешевше.

Зазначимо, що російська сторона не вперше заявляє про можливість здешевлення ціни на газ у разі приєднання України до Митного союзу і Єдиного економічного простору. На тлі наближення саміту Україна-ЄС, де може бути підписана угода про асоціацію, заяви про перевагах східного вектора інтеграції лунають з Росії все частіше. Водночас наш східний сусід як аргументи застосовує й економічний тиск.

Зараз ви читаєте новину «Радник Путіна спокушає Україну газом по $160 в обмін на зречення від Європи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

279

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути