пʼятниця, 06 липня 2012 10:11

Рада узаконила збір податків авансом для деяких підприємств

Рада узаконила збір податків авансом для деяких підприємств
Ця норма внесена в документ до другого читання за пропозицією народних депутатів і уряду. Фото: profi-forex.org

Верховна Рада ввела з 1 січня 2013 року річний звітний період з податку на прибуток і зобов'язала підприємства з річним доходом понад 10 млн грн сплачувати щомісячні авансові внески за ним.

Ця норма міститься у прийнятому 5 липня законі №10224 "Про внесення змін до Податкового кодексу (щодо Державної податкової служби і у зв'язку з проведенням адміністративної реформи в Україні)".

Як зазначив глава профільного парламентського комітету Віталій Хомутиннік, ця норма внесена в документ до другого читання за пропозицією народних депутатів і уряду.

"Це дозволить скоротити час платників на складання та надання звітності з податку на прибуток", - сказав він.

Хомутиннік додав, що скасовується також обов'язок платників податку на прибуток подавати разом із декларацією перелік доходів і витрат у розрізі контрагентів - платників єдиного податку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рада не захотіла звільнити українців від кілометрових черг до БТІ

"Скасування такої норми спростить облік і звітність, які, за оперативною інформацією, значно ускладнилися з їх запровадженням, особливо для банків", - зауважив глава комітету.

Згідно з документом, якщо платник податку, який сплачує авансовий внесок, за підсумками першого кварталу звітного (податкового) року не отримав прибуток або отримав збиток, він має право подати податкову декларацію та фінансову звітність за перший квартал.

Такий платник податку не здійснює в другому-четвертому кварталах звітного року авансових внесків, а податкові зобов'язання визначає на підставі податкової декларації за підсумками першого півріччя, трьох кварталів та за рік.

Платник податку, який не отримав за підсумками минулого звітного року прибуток, не нараховував податкові зобов'язання і не мав базового показника для визначення авансових внесків в наступному році, але за підсумками першого кварталу отримує прибуток, зобов'язаний подати податкову декларацію за перше півріччя, три квартали та рік для нарахування та сплати податкових зобов'язань.

Зараз ви читаєте новину «Рада узаконила збір податків авансом для деяких підприємств». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути