середа, 30 травня 2012 12:33

Податкову ставку для багатих потрібно підняти до 17-30% - експерт

Податкову ставку для багатих потрібно підняти до 17-30% - експерт
Віктор Суслов: Доходи від депозитів повинні оподатковуватися так само, як зарплата. Фото: focus.ua

Нижня ставка оподаткування багатих має становити 17% від доходу, а верхня ставка - до 30%.

Про це сьогодні під час дебатів про підвищення оподаткування для багатих заявив економічний експерт, колишній міністр економіки Віктор Суслов.

"Мінімальна зарплата сьогодні становить 1094 гривні. Найбідніший робітник платить з неї 15% податків. Мільйонер, який отримує кілька десятків мільйонів доларів доходів від дивідендів, за рік заплатить 5%. Це несправедливо. Доходи від депозитів повинні оподатковуватися, принаймні, за тими ж ставками, за якими оподатковуються доходи від заробітної плати", - вважає експерт.

Він зазначив, що крім оподаткування особистих доходів є й інші податки, які повною мірою повинні бути застосовані до доходів багатих. Йдеться про явно надмірне споживання - купівлю предметів розкоші: дорогих автомобілів, яхт, об'єктів нерухомості.

"На мій погляд, окремий податок на багатство не потрібен. Потрібно використовувати акцизне законодавство - переглянути перелік підакцизних товарів, підвищити ставки акцизного збору. Потрібно, по можливості, скоротити перелік податкових пільг. Багаті з досить великими рівнем доходів, наприклад, народні депутати, користуються ще й низкою інших пільг і привілеїв за рахунок бюджету. Тому потрібно скоротити бюджетні витрати на утримання людей, які, безумовно, не є бідними", - упевнений економіст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ахметову дозволили придбати найбільшого приватного перевізника вантажів

Суслов зазначив, що сьогодні багаті люди широко користуються розвиненою системою відходу від сплати податків з використанням офшорів. Однак, зазначив експерт, не варто думати, що підняття податкової ставки до 15-17% відразу відведе весь їхній бізнес в тінь - це питання адміністрування податків і контролю.

"У розвинених країнах податкова ставка і 50, і 70%. І люди платять. Там використовується принцип оподаткування сукупних доходів, а також прогресивна шкала оподаткування. Таким чином, найбільше платять найбагатші люди", - пояснив екс-міністр.

Зараз ви читаєте новину «Податкову ставку для багатих потрібно підняти до 17-30% - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути