середа, 31 січня 2018 14:53

RAB-тариф дасть змогу модернізувати мережі - Омельченко

RAB-тариф дасть змогу модернізувати мережі - Омельченко
Директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко вважає, що перехід на RAB-регулювання доцільний за умови, що з боку держави буде жорсткий контроль за використаними коштами. Фото: PressReader

Впровадження стимулюючого тарифоутворення дозволить власникам мереж за короткий час модернізувати та реконструювати електричні мережі. Про це зазначив директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко.

"На першому етапі таке регулювання може бути основою для того, щоб почали з'являтися гроші для інвестицій компаніями, які вже працюють в Україні, які володіють інфраструктурою. У них з'явиться фінансовий ресурс для витрат на реконструкцію та модернізацію інфраструктури. Але знову ж таки - тут потрібен відповідний контроль з боку держави за коштами", - зазначив Омельченко.

За словами енергоексперта, вкрай важливим з боку держави є не лише встановлення об'єктивних ставок, а й прозорий механізм контролю за реалізацією інвестиційних програм. "Вважаю, що перехід на RAB-регулювання доцільний за умови, що з боку держави буде жорсткий контроль за використаними, отриманими коштами внаслідок підняття відповідних тарифів", - сказав він.

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ) заклала в так зване RAB-регулювання прибутковість для обленерго на рівні 12,5% річних на нову базу (мова йде про інвестиції в нові активи) і так само 12, 5% річних прибутковості на стару базу (наявні активи компаній).

Така прибутковість була визначена виходячи з облікової ставки НБУ, однак на сьогоднішній день ставка НБУ вже переглянута і становить 16%.

Нова система тарифоутворення (RAB-регулювання) повинна прийти на зміну застарілої методики розрахунку тарифів на послуги природних монополій. Новий підхід передбачає врахування обсягів вкладених інвестицій підприємств, можливості їх повернення і окуповування витрати на виробництво послуг, що покликане мотивувати постачають компанії до зниження витрат і втрат енергоносія в мережах.

Така модель тарифоутворення може сприяти зниженню тарифів на послуги ЖКГ в довгостроковій перспективі.

Зараз ви читаєте новину «RAB-тариф дасть змогу модернізувати мережі - Омельченко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути