четвер, 03 вересня 2015 15:25

Путіну не вдасться відмовитись від долара в СНД - експерт

Путіну не вдасться відмовитись від долара в СНД - експерт
Фото: gazeta.ua

Президент РФ Володимир Путін вніс на розгляд Держдуми законопроект, яким передбачається відмова країн СНД від долара при проміжних розрахунках.

РФ повторює помилку СРСР: робить ставку на валюту, що не є вільно конвертованою, пише економіст Дмитро Боярчук на сторінках видання "Новое время".

"В тому ж Радянському Союзі основною проблемою була не надмірна орієнтація на ВПК, а те, що радянська валюта не була вільно конвертованою. Продукти, які вироблялися в СРСР, не були потрібні нікому, крім згаданого ВПК, і відійти від "дерев'яного рубля" було дуже складно. У Росії приблизно та ж ситуація: продаються тільки ресурси, а все інше особливо нікому не потрібно", - вважає експерт.

План цей, зазначає він, виконати можна, але купувати імпортні товари за рублі країни-члени СНД не зможуть.

"Між собою торгувати можна, але питання в тому, наскільки інші країни зацікавлені в тому, щоб використовувати при розрахунках рубль, який не є вільно конвертованою валютою, і який зручний тільки у відносинах з Росією", - зауважує експерт.

За його словами, такий перехід може посунути долар в товарних позиціях виключно між самими країнами СНД, але навряд чи у цієї ідеї є серйозні перспективи.

Повністю витіснити долар не вдасться, хіба що потіснити на якийсь відсоток, вважає Боярчук.

Такий перехід пов'язаний з додатковими витратами, роз'яснює він.

"Чому користуються доларом? Тому що це низькі transaction cost, ліквідність завжди на високому рівні; ви розумієте перспективи і знаєте, чим визначається обмінний курс долара. Чим визначається обмінний курс рубля і які у нього перспективи – сказати важко", - говорить експерт.

"Ми спостерігаємо з боку Путіна ігри в пісочниці; думаю, плани щодо відмови країн СНД від долара так і залишаться красивими заявами", - резюмує він.

При цьому, зазначає Боярчук, члени Співдружності незалежних держав, зокрема Казахстан, частково будуть погоджуватися з пропозицією РФ, в тих моментах, які їм вигідні.

Нагадаємо, що Україна, не підписавши Статут СНД від 1993 року, де-юре не є державою-членом Співдружності, але має статус держави-засновниці та держави-учасниці СНД. Наразі співробітництво України в рамках СНД зведено до мінімуму, інформує офіційне представництво країни при координаційних інститутах Співдружності.

Зараз ви читаєте новину «Путіну не вдасться відмовитись від долара в СНД - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути