пʼятниця, 27 березня 2015 14:54

Путінська Росія "погоріла" - Bild

Путінська Росія "погоріла" - Bild
Фото: novayagazeta.ru

Після падіння російського рубля і зростання цін на продукти харчування і техніку в Росії почали надходити повідомлення про затримки з виплатами заробітної плати. Про це пише німецький таблоїд Bild.

Так, в Мурманській області, за даними новинного агентства FlashNord, яке посилається на регіональну учительську профспілку, вчителі не отримали заробітну плату за березень. Зазвичай виплати проводяться між 19-м і 22-м числом кожного місяця, однак до теперішнього моменту виплат так і не було. Причиною, як пояснили в комітеті з освіти обласної адміністрації, стало скорочення державних дотацій для регіону.

Зараз в Кремлі проводять перевірку. "Ні про які затримки заробітних плат не повинно бути й мови", - заявив перший заступник голови комітету Держдуми з освіти Володимир Бурматов.

Тим не менш, з аналогічні проблеми мають і вчителі в Забайкаллі. Там місцева влада також пояснили відсутність грошей "важкою геополітичною ситуацією" і запропонувала вчителям "з гідністю перечекати важкі часи".

Затримки з виплатою зарплати торкнулися й інших галузей. Вологодські машинобудівники, приміром, навіть вийшли на вулиці через повідомлення про закриття низки заводів і звільнення їх працівників. За інформацією місцевих ЗМІ, багато людей у Вологодській області не отримують заробітну плату вже вісім місяців, підкреслює Bild.

В Уфі пройшла акція протесту лікарів та працівників швидкої допомоги. Через те, що на початку року у місті в цілому звільнили близько 150 співробітників, навантаження на тих, що залишилися сильно зросло. "В результаті цього хворим доводиться чекати бригаду швидкої допомоги по п'ять годин", - розповіла  медсестра, яка брала участь в акції протесту. Сім медпрацівників оголосили голодування.

До того ж, за даними Росстату, вперше з 2000 року в країні почалося скорочення рівня реальної заробітної плати. Так, якщо в листопаді 2014 року спад становив 3,9%, то місяцем пізніше зріс уже до 7,3%.

"Загалом росіяни почали отримувати більше, однак гроші дуже знецінилися, в результаті чого цінність тієї ж заробітної плати серйозно знизилася через зростаючі ціни та інфляцію", - йдеться в матеріалі.

За словами економіста з РБК Ігоря Ніколаєва, якщо "зниження зарплати продовжиться нинішнім темпом, велика частина населення почне відчувати його на собі". В цілому, на думку експерта, в 2015 році рівень зарплати знизиться на 10%.

В знак солідарності з росіянами на початку березня президент Росії Володимир Путін демонстративно скоротив на 10% заробітну плату собі і прем'єру Дмитру Медведєву. "Однак президент навряд чи відчує це на собі, адже його задекларований дохід за 2013 рік склав 306017 рублів на місяць, до того ж ходять чутки про те, що президентові належать гігантські мільярдні статки, в які входить нерухомість, автомобілі, дорогі годинники і закордонні рахунки", - додає Bild.

Зараз ви читаєте новину «Путінська Росія "погоріла" - Bild». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути