вівторок, 12 травня 2015 15:29

Путін накинув оком на мільярди чергового нафтового гіганта - Bloomberg

Путін накинув оком на мільярди чергового нафтового гіганта - Bloomberg
Фото: joinfo.ua

Президент РФ Володимир Путін планує захопити "грошову подушку" компанії Сургутнафтогаз" обсягом 34 млрд дол.

"В Росії навіть приватні компанії підкоряються волі президента, особливо якщо вони добувають нафту", - констатує автор статті для Bloomberg Ірина Резнік.

Вона нагадує про долю компаній "ЮКОС" і "Башнефть". Тепер, за її словами, друзі Путіна зазіхають на найбільший з усіх "корпоративних скарбів" - ВАТ "Сургутнафтогаз".

Сибірська нафтовидобувна компанія, якою 30 років керує Володимир Богданов, має приблизно 34 млрд дол., за підрахунками Bloomberg.

За словами трьох близьких до Кремля банкірів, враховуючи, що санкції через Україну відрізали Росію від глобальної фінансової системи, Путін думає вдатися до запасів "Сургутнафтогазу".

Це принесе прибуток одному з соратників Путіна - главі "Роснефти" Ігорю Сєчину, стверджують банкіри і один високопоставлений чиновник.

"При такому сценарії, за їх словами, "Сургутнафтогаз" купить 19,5% акцій "Роснефти", які держава збирається виставити на аукціон, завдяки чому Сєчин отримає партнера, який зможе допомогти рефінансувати борг в 23,5 млрд дол., строк виплати якого наближається", - йдеться в статті.

"Якщо для підтримки "Роснефти" будуть використані кошти "Сургутнафтогазу", це зніме частину навантаження з уряду, який працює над фінансовими заходами допомоги компаніям під час першої за шість років рецесії в країні", - пише Bloomberg.

63-річний Богданов каже, що все, що Путін робить, йде на благо Росії, і він розпорядиться коштами "Сургутнафтогазу" так, як вимагає президент, сказав в інтерв'ю агентству Олександр Рязанов, колишній заступник голови "Газпрому".

Путін і Сєчин знають Богданова з 1990-х, коли "Сургутнафтогаз" вів експорт за посередництвом компанії, яку очолював майбутній мільярдер Геннадій Тимченко, згідно Андрію Каткову, тодішньому партнеру Тимченка.

"Коли Путін вперше балотувався в президенти в 2000 році, Богданов спонсорував його передвиборну кампанію", - йдеться в статті.

"Прозваний пресою і колегами "сибірським відлюдником" за те, що рідко залишає рідний Сургут, де він ходить на роботу пішки і проводить відпустку, доглядаючи за садовою ділянкою матері, Богданов оберігає один із найбільш суворо охоронюваних секретів корпоративної Росії - хто, власне, володіє четвертим нафтовиробником країни", - пише Резнік.

"Один з останніх так званих червоних директорів (колишніх радянських управлінців), який все ще щось очолює, Богданов забезпечує роботою приблизно третина 300-тисячного населення Сургута і управляє компанією залізною рукою, проте офіційно йому належить менше 1% її акціонерного капіталу", - пояснює журналістка.

Один із колишніх найбільших іноземних інвесторів Росії, Вільям Браудер, судився з "Сургутнафтогазом", стверджуючи, що його керівництво незаконно володіло 62% акцій з правом голосу через так звані викуплені власні акції.

Десять років потому Браудер, котрий якось назвав Богданова "Саддамом Хусейном російського бізнесу", все ще не впевнений, хто прийняв рішення вислати його з країни і чому. "Залишаються недоведеними дві версії, пов'язані з проблемами, які я створював для "Сургутнафтогазу" і "Газпрому", заявив виданню Браудер.

Зараз ви читаєте новину «Путін накинув оком на мільярди чергового нафтового гіганта - Bloomberg». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути