Ексклюзиви
вівторок, 27 серпня 2019 17:08

Протест проти монополії на добрива: фермери під Кабміном розіграли сценку з "Фірташем" і "Кубівим"

У вівторок, 27 серпня в Києві кілька десятків фермерів вийшли на мітинг проти монополізації ринку мінеральних добрив в Україні.

Протестуючі "привели" під будівлю Кабінету міністрів Дмитра Фірташа і першого-віце-прем'єра - міністра економічного розвитку і торгівлі Степана Кубіва.

  Під Кабміном відбувся протест проти монополізації ринку мінеральних добрив
Під Кабміном відбувся протест проти монополізації ринку мінеральних добрив

Мітингувальники влаштували театралізовані "проводи" Кубіва "на пенсію" і закликали Кабмін не йти на поводу олігарха і не забороняти імпорт мінеральних добрив в Україну.

  Під Кабміном відбувся протест проти монополізації ринку мінеральних добрив
Під Кабміном відбувся протест проти монополізації ринку мінеральних добрив

Тижнем раніше під керівництвом Степана Кубіва відбулося засідання Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі, на якому було вирішено провести спеціальне розслідування імпорту в Україну мінеральних добрив, що містять азот, фосфор і калій. В якості антидемпінгового заходу уряд може заборонити імпорт добрив, тим самим "легалізувавши" монопольне становище підприємств олігарха Дмитра Фірташа. Фермери побоюються, що таке рішення можуть "провести" напередодні відставки уряду.

Як розповів голова громадського об'єднання аграріїв і фермерів "Агро-Продовольча Рада" Іван Слободяник, через монополію заводів Фірташа ціни на добрива в Україні вищі, ніж в Литві на 30%. Українські виробники експортують добрива на чверть дешевше, ніж продають на внутрішньому ринку.

"Останнім часом до нас почали заходити якісні і дешевші білоруські, турецькі, грузинські, литовські добрива. Але комісія може закрити імпорт. Це призведе до того, що аграрії не зможуть нормально підготуватися до зими і посівна виявиться під загрозою зриву, бо сума витрат на добрива буде зовсім інша", - сказав Іван Слободяник.

Зараз ви читаєте новину «Протест проти монополії на добрива: фермери під Кабміном розіграли сценку з "Фірташем" і "Кубівим"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути