вівторок, 27 жовтня 2020 11:31

Прогнозують зниження облікової ставки. Транш МВФ під загрозою

Прогнозують зниження облікової ставки. Транш МВФ під загрозою
Експерти назвали невизначеними терміни відновлення співпраці з МВФ. Фото: unsplash

Національний банк може у грудні 2020 року знизити облікову ставку до 5,5%, йдеться у прогнозі аналітиків J.P. Morgan. Зараз вона на рівні 6%.

Причиною для прогнозу стали низькі ризики зростання інфляції, пов'язані зі зниженням активності в IV кварталі 2020 року через збільшення випадків Covid-19, повідомляє "Економічна правда".

За прогнозами J.P. Morgan, НБУ поки зберігає ставку, але поширення епідемії коронавірусу може призвести до більшого пом'якшення грошово-кредитної політики і зниження курсу валюти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому облікова ставка досі на низькому рівні: пояснення НБУ

Експерти назвали невизначеними терміни відновлення співпраці з МВФ на тлі зриву призначеного на 20 жовтня обговорення у Раді проєкту Держбюджету-2021.

Також це пов'язують із гальмуванням досягнень судової реформи і конфліктом навколо керівництва НБУ.

У JP Morgan вважають, що ці обставини припускають відстрочку другого траншу МВФ за програмою stand by на 2021 рік, але поки зберігають прогноз його отримання в грудні цього року.

Зміна облікової ставки є важливим сигналом для визначення банками відсоткових ставок за вкладами і позиками. Вона впливає на вартість кредитів, що надаються Нацбанком комерційним банкам. Чим вона вища, тим дорожче обходяться банкам позики рефінансування, тим дорожче вони пропонують власні кредити, тим менше позичальників оформляють позики.

Зараз ви читаєте новину «Прогнозують зниження облікової ставки. Транш МВФ під загрозою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути