четвер, 03 вересня 2020 15:47

Кредити будуть дешевими: облікову ставку залишили на рівні 6%

Кредити будуть дешевими: облікову ставку залишили на рівні 6%
Зміна облікової ставки є важливим сигналом для визначення банками процентних ставок за вкладами і позиками. Фото: unsplash.com

У Національному банку ухвалили рішення зберегти облікову ставку на рівні 6% річних. Це – її найнижчий рівень за історію незалежної України.

Зміна облікової ставки є важливим сигналом для визначення банками процентних ставок за вкладами і позиками.

Вона впливає на вартість кредитів, що надаються Нацбанком комерційним банкам. Чим вона вища, тим дорожче обходяться банкам позики рефінансування, тим дорожче вони пропонують власні кредити, тим менше позичальників оформляють позики, пояснює "Економічна правда".

Коли інфляція та ризики макроекономічної нестабільності в країні посилюються, центральний банк повинен вжити заходи для стабілізації. Тоді НБУ підвищує облікову ставку та проводить жорстку монетарну політику. Це означає, що кредитувати вже більш ризиковано, тому ціна на гроші в економіці зростає.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чому облікова ставка досі на низькому рівні: пояснення НБУ

При зменшенні інфляції та поліпшенні макроекономічної ситуації облікова ставка зазвичай знижується і це спричиняє поступове здешевлення депозитів та кредитів.

Зі слів голови НБУ Кирила Шевченка, українські банки ще мають потенціал до зниження ставок за кредитами та депозитами. Зниження облікової ставки до 6% ще не повністю відбилося на банківських операціях.

Зараз ви читаєте новину «Кредити будуть дешевими: облікову ставку залишили на рівні 6%». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути