вівторок, 04 серпня 2020 12:30

Чому облікова ставка досі на низькому рівні: пояснення НБУ

Чому облікова ставка досі на низькому рівні: пояснення НБУ
Збереження облікової ставки на рівні 6% є оптимальним рішенням. Фото: pixabay.com

В умовах коронакризи та зростання цін українська економіка потребує стимулюючих заходів. Через це збереження облікової ставки на рівні 6% є оптимальним рішенням.

У Комітеті з монетарної політики НБУ зазначають, що через карантин громадяни та підприємства ймовірно і надалі будуть стриманими в своїх споживчих та інвестиційних рішеннях. Це гальмує відновлення ділової активності. Відповідно, економіка потребує стимулюючої монетарної політики.

Водночас подорожчання енергоносіїв на світових ринках і поступове відновлення попиту прискорили зростання цін. За підсумками цього року, інфляція буде близька до цілі НБУ у 5%. Але 2021-го вона може зрости ближче до верхньої межі цільового діапазону 5% +/-1 в.п., пише Finance.ua.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Нацбанку назвали головні ризики для економіки

"У таких умовах збереження облікової ставки на рівні 6 відсотків є оптимальним рішенням. З одного боку, вона тримається на рекордно низькому рівні й залишає банкам простір для зниження депозитних і кредитних ставок. З іншого боку, таке рішення спрямоване на забезпечення помірної інфляції у 2021-2022 роках, що важливо для стійкого зростання економіки", - кажуть у Комітеті з монетарної політики.

Члени КМП по-різному бачать подальшу траєкторію ставки. 5 очікують на збереження її рівня до кінця 2020-го. 3 бачать потенційний простір для подальшого зниження в короткостроковій перспективі. 2 припустили про можливість підвищення ставки вже наприкінці поточного року.

Під час засідання Комітету з монетарної політики 22 липня збереження облікової ставки на рівні 6% підтримали 7 з 10 членів КМП. Ще 3 висловилися за зниження ставки до 5,5%.

Зараз ви читаєте новину «Чому облікова ставка досі на низькому рівні: пояснення НБУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути