четвер, 26 травня 2011 12:00

Профспілки вимагають мінімальної зарплати у 3900 гривень

Профспілки вимагають мінімальної зарплати у 3900 гривень

Мінімальна зарплата та пенсія мають становити, принаймні 3800-3900 грн, аби відповідати реальному прожитковому мінімуму.

Про це повідомила прес-служба Національного форуму профспілок України (НФПУ).

"Заявлені наміри президента "трошки підвищити заробітні плати, пенсії" можна інтерпретувати як намір підняти пенсії та зарплати, принаймні до реального прожиткового мінімуму. А він, за нашими розрахунками, складає 3800-3900 грн. Ця сума враховує сьогоднішні реальні ціни на продукти харчування, одяг, побутову техніку, електроенергію, побутовий газ, рідке і тверде паливо, транспорт і зв'язок, комунально-побутові, лікувально-оздоровчі послуги і ліки, інформаційні продукти, витрати на духовні потреби, а також інфляцію", - зазначив голова НФПУ Мирослав Якібчук.

Як йдеться у повідомленні, нинішні розрахунки прожиткового мінімуму та мінімальної зарплати проводяться за застарілою системою та старими цінами. Заплановане владою до кінця року підвищення мінімальної зарплати до 1004 грн не здатне наповнити споживчий кошик пересічного українця.

За словами Якібчука, для правильних розрахунків потрібно, насамперед, науково обґрунтувати мінімальні біологічні, комунально-побутові, соціальні і культурні потреби особистості. Крім того, потрібна постійна індексація прожиткового мінімуму з врахуванням реального коливання цін на споживчому ринку.

Нагадаємо, президент Віктор Янукович заявив, що у другому півріччі поточного року рівень зарплат і пенсій необхідно переглянути. У бюджеті на 2011 рік закладено кількаразове підвищення суми прожиткового мінімуму та мінімальної зарплати. На кінець 2011 року вони мають скласти 953 грн та 1004 грн відповідно.

У жовтні 2010 року НФПУ проводив соціальний експеримент з метою визначити, скільки людей зможуть прожити місяць на суму запропонованого державою прожиткового мінімуму. Прожити на 907 грн (тодішній прожитковий мінімум) вдалося лише одному учаснику експерименту.

Зараз ви читаєте новину «Профспілки вимагають мінімальної зарплати у 3900 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути