вівторок, 06 липня 2021 17:09

"Продавці вивішують папірці з номером картки, куди можна скинути гроші" - українці масово переходять на безготівкові розрахунки

Українці почали активно переходити на безготівкові розрахунки. Менше знімають готівки в банкоматах, повідомляють у Нацбанку. Найчастіше переказують гроші з картки на картку - 42,8% безготівкових операцій за рік.

Автор: facebook/Благоустрій Солом'янського району
  Найчастіше переказують гроші з картки на картку
Найчастіше переказують гроші з картки на картку

"Навіть зі стихійними продавцями можна розрахуватися карткою. Дружина любить півонії. Вирішив її порадувати. Біля переходу підійшов до жінки, що торгувала домашніми квітами. Одна півонія в неї коштував 20 гривень. Хотів взяти сім штук. Але готівки забракло. Продавчиня запропонувала переказати їй гроші на картку через додаток у телефоні. Так і розрахувався. А останні тижні помітив, що продавці овочів, ягід на лотках вивішують папірці з номером картки, куди можна скинути гроші за покупку. Одні кажуть, що так вирішують питання з рештою. Інші хочуть менше контактувати з готівкою, бояться коронавірусу. Більшість вуличних кав'ярень тепер пропонують оплатити напої карткою. Ставлять термінал або пишуть номер картки для переказу коштів", - розповів киянин Євген Козуб.

Полтавка 35-річна Олена Стрижеус каже, що на місцевому речовому ринку частина підприємців пропонують покупцям переказати гроші за товар на картку.

"Узимку купувала доньці куртку за 2 тисячі гривень. Бракувало 300 гривень. Хотіла бігти до банкомата, але продавчиня запропонувала скинути цю суму їй на картку. Казала, що так вигідно. Бо часто покупці йдуть зняти гроші й не повертаються. Хтось не може відшукати ятку, а хтось передумає дорогою. Знайома розповідала, що за таксі платила переказом на картку. Бо у водія не було решти. За манікюр теж часто безготівково розраховуюся", - говорить Олена Стрижеус.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розпочнуть арешт рахунків боржників - кого торкнеться

"Термінал від Приватбанку встановила півтора року тому. Люди постійно питають, чи можна розрахуватися карткою. За день 10-15 осіб у такий спосіб купує. Я ФОП другої групи, і на моєму ринку пристрій є тільки в мене. Не знаю, чому інші підприємці не ставлять. Це зручно. Пенсіонери теж охоче розраховуються карткою, бо так отримують знижку чотири відсотки на весь товар", - додає Анна Нечипорук із Полтави. Продає овочі й фрукти.

Автор: Олена Луценко
  Підприємиця Анна Нечипорук встановила термінал на своїй точці продажу овочів та фруктів
Підприємиця Анна Нечипорук встановила термінал на своїй точці продажу овочів та фруктів

Торік кількість платіжних карток в Україні зросла на 8%. Нараховують 73,4 млн шт., за даними НБУ.

За оплату товарів і послуг на банківську картку можуть оштрафувати на 85 тис. грн.

"Такі розрахунки проводяться з грубими порушеннями податкового законодавства. Продавці отримують невраховані доходи, не платять певні податки, збори й обов'язкові платежі", – пояснили в Державній податковій службі.

Приймати оплату послуг на особисту картку заборонено законом. Усі українці, які ведуть підприємницьку діяльність, мають оформитися як фізособи-підприємці. Залежно від грошових обігів, відрізняється ставка єдиного податку. За новими правилами перевіряти перекази можуть безпосередньо банки в межах фінансового моніторингу. Підозрілі операції можуть блокувати.

Зараз ви читаєте новину «"Продавці вивішують папірці з номером картки, куди можна скинути гроші" - українці масово переходять на безготівкові розрахунки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути