вівторок, 06 липня 2021 13:24

Розпочнуть арешт рахунків боржників - кого торкнеться

6 липня в Україні запрацювала автоматизована система арешту рахунків боржників.

Автор: Олена Луценко
  Виявити банківські рахунки боржників та залишки на них, а також арештувати ці кошти для державних та приватних виконавців стало набагато простіше
Виявити банківські рахунки боржників та залишки на них, а також арештувати ці кошти для державних та приватних виконавців стало набагато простіше

Раніше виконавчій службі доводилося шукати гроші на рахунках, надсилати запити до всіх українських банків, щоб списати борги з боржників. Банки відмовлялися надавати виконавцям таку інформацію. Це ускладнювало процес стягнення боргів.

У разі виявлення рахунків боржника виконавцям потрібно було надсилати ще один лист з вимогою арештувати кошти. Процедура тривала довго, усі запити потрібно було надсилати в паперовій формі, пише "Економічна правда".

У квітні 2021 року Нацбанк оновив положення щодо розкриття банківської таємниці. Тепер на вимогу виконавців банки надають інформацію не лише про наявність рахунків боржника, а і їх номери та залишки коштів на них.

Мін'юст дозволив використовувати Автоматизовану систему виконавчого провадження для виявлення й арешту коштів на рахунках у всіх виконавчих провадженнях, а не лише в тих, що стосуються сплати аліментів, як було раніше.

Тепер виявити банківські рахунки боржників та залишки на них, а також арештувати ці кошти для державних та приватних виконавців стало набагато простіше.

Державний або приватний виконавець створить у системі спеціальний запит про наявність коштів у боржника, який автоматично надійде всім банкам, що приєдналися до АСВП. Цю інформацію банки отримають за годину.

У цій же системі виконавець зможе створити постанову про арешт коштів на рахунках боржника, надіслати банкам вимогу про списання коштів з рахунків і реквізити виконавчої служби, на які їх потрібно переказати.

Процес конфіскації коштів стане автоматичним. До того часу вимоги про списання коштів виконавці надсилатимуть традиційною поштою.

Поки що до Автоматизованої системи виконавчого провадження підключені: Приватбанк, Таскомбанк, Універсал банк, зокрема Монобанк, ОКСІ банк, банк "Восток", Індустріалбанк та Прокредитбанк.

Ще 44 банки тестують систему і невдовзі долучаться до неї. 11 банків ведуть переговори про підключення до тестового середовища.

Автоматично арештовувати кошти на рахунках можна всім боржникам, які потрапили до відповідного реєстру боржників. Раніше така процедура застосовувалася лише щодо боржників зі сплати аліментів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рахунки боржників у банках арештовуватимуть: назвали умови

У квітні в реєстрі Opendatabot була інформація про 5,54 млн боргів. На початку 2020 року там було 3,8 млн боргів.

Якщо людина перестає відповідати на дзвінки, фінансова установа може звернутися до суду. Або почати шукати боржника через родичів і знайомих.

"Суд може заборонити продати боржнику машину. Або дасть дозвіл на продаж, з умовою, що з отриманих коштів стягнуть борг. Можуть арештувати рахунки боржника. Якщо людині приходить на картку соціальна допомога чи вона влаштується на роботу, гроші автоматично відраховуватимуть для погашення боргу. За кордоном поширена практика - заборона виїзду боржників за кордон", - розповів Gazeta.ua директор "ШвидкоГроші" Олександр Холод.

Зараз ви читаєте новину «Розпочнуть арешт рахунків боржників - кого торкнеться». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути