Івано-Франківська область планує переробляти власну гречку для забезпечення потреб мешканців краю.
Як розповіли Gazeta.ua в обласному управлінні АПК, цьогоріч тут планують зібрати 9 тис т гречки, по 20 ц з 1 гектара. Спеціалісти вважають, що цього буде достатньо, щоб прогодувати прикарпатців.
Втім, зараз стоїть інша проблема: в області немає жодного підприємства, яке переробляло б крупу.
"Переробні заводи працюють в Тернопільській та Хмельницькій областях. Переробку тут здійснюють лише на давальницьких умовах. Тому гречка концентрується на цих заводах, звідки її продають в Росію та інші країни, а ми відчуваємо її дефіцит", - сказав в.о. начальника управління агропромислового розвитку Івано-Франківської ОДА Іван Андріїшин.
На разі в області стоїть завдання змонтувати свою крупорізку. Все це, щоправда, не означає,що гречка стане дуже дешевою. З урахуванням відходів переробки, транспортних витрат та торгівельної надбавки, ціна гречки нового врожаю становитиме 14-15 грн. за кг.
Торік в 2010 році в Івано-Франківській області гречка займала площу 3 тис. га, з них половина - у приватних селянських господарствах.
Коментарі
4