пʼятниця, 01 липня 2011 06:30

Сахалінська гречка проростає крізь підлогу і стіни

Автор: фото: Ольга Денис
  Киянка Світлана Куракса показує хміль, що заплів сусідську яблуню. Поряд (на передньому плані ліворуч) росте лаконіс. Обидві рослини важко вивести
Киянка Світлана Куракса показує хміль, що заплів сусідську яблуню. Поряд (на передньому плані ліворуч) росте лаконіс. Обидві рослини важко вивести

— Колись привезла до мами в село стебельце невідомої рослини. Побачила незвичний кущ на клумбі біля роботи, висмикнула гілку із коренем, — говорить киянка Світлана Куракса, 67 років. — Прикопала стебло під вікном. За 20 років кущі розійшлися по всьому двору, зайняли півгороду. За сараєм проросли через стіну дерев'яного туалету. Пробилися через щілини підлоги в літній кухні.

Рослина має велике тонке листя у формі сердечок, цвіте білими пухнастими китицями. Називається — гречка сахалінська.

Інша назва — горець. Кущі ростуть на Курильських островах, у Японії і на півдні Сахаліну. Мають тверді стебла, порожні всередині. Виростають за літо до 3 м заввишки. Розмножуються повзучим коренем. Гречка сахалінська стійка до гербіцидів, які знищують лише її надземну частину. Не боїться скошування. За літо встигає відрости із кореня кілька разів.

— Ця гречка густо розростається. Мій папа розсадив його спеціально по всьому двору, щоб замаскувати негарні місця. Потім він помер, нікому було займатися обійстям. Коли вирішила перекопати гречку, щоб посіяти квіти, то лопата гнулася. Під землею корінь заплів усю площу, як павутина. Витягала шматки завтовшки із корабельний канат. Щосантиметра із кореня стирчать паростки. Викидала викопані шматки на смітник, то вони проросли і без землі.

Перший рік жінка щільно прочищала город від коріння горця, щоб посадити картоплю. Гречка сахалінська проросла одночасно із бульбою. Висапувала її двічі. Коли прийшов час копати картоплю, її стебел не було видно за будяком. Вирізала секатором.

— Таку ж проблему маю із лікарською рослиною лаконосом. Цвіт схожий на каштановий, тільки менший, гарне овальне листя. Кущ круглий, до 2 метрів заввишки. У серпні достигають кетяги чорного насіння. Із нього роблять цілющі настоянки. Раніше лаконос був рідкістю, папі його подарували підлеглі. Тепер так насіявся у дворі, що не знаю, як позбутися. Сапання не допомагає.

Лаконос добре зимує в землі. Має коріння-бульбу. Щороку воно збільшується. Навколо куща проростає насіння з минулорічних ягід. Щоб вивести із городу, треба викопувати корінь повністю.

— Воюю ще з хмелем. Він наче і декоративний, але має колюче стебло. Розростається що в землі, що зверху. Заплітає плодові кущі та дерева. Душить їх, згодом усихають. Не вдається викопати корінь хмелю, він довгий і розгалужений. Відновлюється із дрібки. Ліани зрізую, бо швидко розростаються. Дряпають руки, викликають опіки від соку та алергію.

Хміль — багаторічна рослина. Розмножується із насіння та кореня. Його заводять для прикраси огорожі, веранди та для маскування необлаштованого обійстя. Виводять сильними гербіцидами. Обробляють "Раундапом" до п'яти разів за сезон. Знищують протягом двох-трьох років.

Зараз ви читаєте новину «Сахалінська гречка проростає крізь підлогу і стіни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути