пʼятниця, 08 липня 2011 09:50

Дощі збільшать урожай кукурудзи, соняшнику і гречки

Автор: фото: Наталія Таванець
  Град у райцентрі Чорнобай на Черкащині 11 червня падав близько 20 хвилин. На городах побило овочі — огірки, капусту, помідори, що тільки нав’язалися
Град у райцентрі Чорнобай на Черкащині 11 червня падав близько 20 хвилин. На городах побило овочі — огірки, капусту, помідори, що тільки нав’язалися

За останні два тижні в більшості областей кількість опадів перевищила місячну норму, а на Полтавщині, Сумщині та Луганщині — двомісячну.

— Через дощі країна втратить 5–8 відсотків зернових, — каже голова Гідрометцентру Микола Кульбіда, 55 років. — У центральних і північних регіонах ґрунти перезволожені. Посіви полягли. Чимало рослин може вразити грибок.

Дощова погода перебила жнива, додає 40-річний Олександр Ярославський, заступник директора Української аграрної конфедерації:

— Втрати ранніх зернових можна буде компенсувати пізніми. Грибкові захворювання не вплинуть на якість врожаю, якщо підприємства вносили фунгіциди, інсектициди.

Від перезволоження пшениця буде нижчої якості, а значить, і борошно, і випічка з нього.

— Із полів зерно треба везти на сушарки. Зараз його вологість понад 17 відсотків, а для зберігання треба 14, — розповідає фермер із райцентру Кам'янка на Черкащині 72-річний Микола Дорофєєв. — Якщо вчасно не просушити, то за тиждень пшениця пропаде.

Вимокле зерно втратить клейковину. Борошно з нього буде погане. Як кажуть господині — пливуче. До нього доведеться додавати борошно твердих, ярих сортів. Таку пшеницю підприємства купують у Росії, Казахстані.

— Пізнішим культурам зернових затяжні дощі не завадять. А кукурудзі, соняшнику, ячменю — допоможуть. Гречкою, а її в мене 3 гектари, взагалі не нарадуюся, — продовжує фермер Микола Дорофєєв.

Втрати врожаю будуть більші там, де град чи сильний вітер поваляли пшеницю.

Зберемо багато яблук і груш

Прохолодна й дощова погода не сприяла формуванню врожаю плодових і томатів. Але добре вплинула на баштанні культури та більшість пізніх овочів.

— Цього року й так очікується добрий урожай моркви, буряку та картоплі. А рясний дощ — тільки на краще. Восени зберемо багато яблук і груш, — каже експерт Андрій Ярмак, 35 років. — Негативно зливи вплинули на ягоди. Вони саме дозріли, але збирати їх складно. Значна частина малини обсипалася і стала водянистою.

 

Зараз ви читаєте новину «Дощі збільшать урожай кукурудзи, соняшнику і гречки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути