середа, 10 жовтня 2012 12:35

Порушення в системі держзакупівель жоден уряд не усував - експерт

Порушення в системі держзакупівель жоден уряд не усував - експерт
Віра Нанівська. Фото: livejournal.com

Присудження Ківалову і його заступнику премії у 200 тисяч гривень за досягнення у галузі освіти може викликати негативну моральну оцінку. Утім, ознак корупції за нашим законодавством тут немає. Про це у коментарі Gazeta.ua заявила директор Міжнародного центру перспективних досліджень Віра Нанівська.

"За моральну оцінку до відповідальності нікого не притягнеш. Я переконана, що там солідне обґрунтування надання цієї премії Ківалову і його підлеглому. Звісно, є питання, чи це була відкрита процедура, чи були конкуренти, як приймалося це рішення? Ці процедури могли бути порушеними лише у тому випадку, якщо вони взагалі написані. Якщо їх немає, то не можна й сказати, що щось порушено", - зазначила експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міністра охорони здоров'я немає за що звільняти - екс-міністр

Вона наголосила, що у демократичних країнах взагалі не говорять про моральний бік справи. Там є таблиця порушень і покарань за них, яку роздають кожному держслужбовцю. Прописано також покарання за порушення вдруге і втретє. В Україні такого близько немає, тут не вибудовано демократичних інструментів контролю.

"Коли я працювала в Національній академії державного управління при президентові України, важко було попереджувати очевидні порушення. Наприклад, державні закупівлі відбувалися без жодної конкуренції. Не можна навіть внутрішній аудит зробити! Він має бути, але його відсутність не є порушенням. І це було при попередньому уряді, який вважався більше демократичним", - сказала Нанівська.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Університет Ківалова затоварився телевізорами по 2 мільйони за штуку

Вона повідомила, що на Заході дуже жорстка система контролю всередині виконавчої влади. Це стосується і премій, нагород чи докторських дисертацій. У такій демократичній країні як Канада є комісія по боротьбі з корупцією, де працює1000 людей. Голову комісії парламент призначає раз на 8 років. У нас корупціонерів ловлять 7 людей.

"При радянській владі з корупцією боролися просто - було політичне рішення, яке одразу ж виконувалося. Людина вилітала з місця роботи в ту ж секунду. Зараз у нас вибори відбуваються демократичним шляхом, але ми продовжуємо покращувати радянське законодавство. Влада була і погана, і хороша, але систему ніхто так і не поміняв. Якщо люди змінюються, а хвороба продовжується, то проблема не в людях. Вони просто користуються законами, які в нас є. Їх поведінка може бути не моральна, але ми ж не в церкві", - наголосила директор центру.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Витрати чиновників на держзакупівлі зросли у півтора разу

З точки зору Нанівської, щоб налагодити систему контролю за державними коштами, треба закласти у антикорупційне законодавство ряд принципів. У ньому має бути чітко виписані порушення і покарання за нього, закон має застосовуватися до всіх без виключень, ніякий контрольний орган не може бути залежний від органу, який він контролює.

Нагадаємо, Віктор Янукович присудив державні премії в галузі освіти ректору Одеської юридичної академії Сергію Ківалову, його заступнику Юрію Полянському, і члену фракції Народної партії Станіславу Довгому. Розмір премії становить 200 тисяч гривень.

Зараз ви читаєте новину «Порушення в системі держзакупівель жоден уряд не усував - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути