Ексклюзиви
субота, 26 лютого 2011 14:25

Порошенко каже, що гречка та борошно зникли через Азарова

Порошенко каже, що гречка та борошно зникли через Азарова

Гречка та борошно зникли з ринку через злочинні і непрофесійні дії уряду.

Про це заявив глава Ради Нацбанку Петро Порошенко в ефірі Шустер Live.

За його словами, гречка зникла "внаслідок абсолютно непрофесійного адміністративного втручання в ринкові механізми визначення ціни".

"Що змінилося за ці два тижні? Чи з'явилася гречка в усій торгівельній системі? Погана новина. Гречка не з'явилася. Пропало борошно", - зазначив Порошенко.

"Я хотів би заспокоїти всіх. Зерна в країні достатньо. На сьогоднішній день ми маємо результат абсолютно бездумних, я би сказав злочинних, непрофесійних дій, внаслідок яких зникло борошно", - наголосив він.

"Як визначається на сьогоднішній день інфляція. На перелік дуже важливих, соціально значимих товарів в областях працюють обласні цінові інспекції, де по знакових товарах виробник йде до цінової інспекції і декларує ціну реалізації", - розповів глава Ради НБУ.

"Я виробник зерна. Або я виробник борошна. Йду і кажу: я закупаю за стільки-то зерно, маю такі-то видатки на переробку, маю таку-то рентабельність і прошу мені погодити таку-то ціну на борошно. За дуже короткий термін ціна на зерно зросла в Україні і в світі надзвичайно суттєво", - заявив Порошенко.

За його словами, "українське зерно на експорті коштує 350-370 доларів за тонну".

"Це означає, що на внутрішньому ринку справедлива ціна за тонну зерна є 2900 гривень. Купити це дешевше 2000-2100 неможливо", - сказав глава Ради НБУ.

"Ти приходиш як виробник у цінову інспекцію і кажеш: я купую його за 2100, ось моя мінімальна рентабельність, дозвольте мені продавати борошно по такій ціні. Ні, бо це вплине на показники інфляції. Ми вам не зареєструємо", - заявив Порошенко.

За його словами, виробник має або зупинити виробництво, або торгувати у збиток. "Як будь-яка розумна людина, він зупиняє виробництво. І на українському ринку ви побачити одне борошно - російського виробника", - зазначив Порошенко.

"Такою ціною ми досягаємо стабільних показників інфляції", - додав глава Ради НБУ.

Зараз ви читаєте новину «Порошенко каже, що гречка та борошно зникли через Азарова ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

18

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути