четвер, 21 листопада 2019 16:42

Поправка Геруса про імпорт е/е завдає геополітичної шкоди Україні і Молдові - експерт

Поправка Геруса про імпорт е/е завдає геополітичної шкоди Україні і Молдові - експерт

"Поправка Геруса", яка відновила імпорт електроенергії з РФ, завдає істотної геополітичної шкоду Україні і Молдові.

Про це написав політолог Євген Магда на своїй сторінці в Facebook, коментуючи висловлювання молдавського аналітика Корнеліу Чуря про імпорт Україною електроенергії з РФ.

"Місцевий аналітик Корнеліу Чуря вважає, що поправка Геруса щодо імпорту російської електроенергії б'є не тільки по інтересам України, руйнуючи його енергетичну стратегію, а й завдає реальної шкоди Молдові, оскільки розв'язує руки Придністров'ю. На тлі того, що в Молдові відбулося посилення влади" червоного президента "Ігоря Додона (більшість міністрів нового уряду, яке очолив Іон Кику - його колишні радники), подібні економічні фокуси з української сторони завдають істотної геополітичної шкоди ", - написав Магда.

Він також підкреслив, що позиція української влади, яка дозволила імпорт електроенергії з країни-агресора, і в той же час закликає до посилення міжнародних санкцій проти Росії, виглядає дивною.

"Складно не погодитися з паном Чурей, що імпортувати електроенергію з Росії і закликати до посилення санкцій проти агресора - виглядає дещо дивним", - зазначив Магда.

Нагадаємо, 18 вересня Верховна Рада прийняла закон "Про внесення змін до деяких законів України у сфері використання ядерної енергії", в який глава енергетичного комітету парламенту Андрій Герус вніс правку - дозволити закуповувати українським споживачами імпортну електроенергію за двосторонніми договорами. За словами Геруса, імпорт повинен був здійснюватися з Білорусі. Однак з 1 жовтня почалася поставка електроенергії з Росії в режимі імпорту.

За першу половину жовтня імпорт електроенергії з Росії виріс майже в два рази - з 2,4 млн кВт-год до 4,5 млн кВт-год на добу. На початку листопада він збільшився в порівнянні з середньодобовим показником за жовтень в 3 рази - до 12 млн кВт-год / добу.

Президент України Володимир Зеленський під час прес-марафону заявив, що не знав про те, що прийняті зміни до законодавства, відомі як "поправка Геруса", дали можливість відновити комерційний імпорт електроенергії з РФ.

Народний депутат України, член фракції "Європейська Солідарність" Вікторія Сюмар заявила, що "поправка Геруса", яка відновила імпорт електроенергії з Росії, закриває шлях України до енергоінтеграції з ЄС, і опозиція буде домагатися її скасування.

Зараз ви читаєте новину «Поправка Геруса про імпорт е/е завдає геополітичної шкоди Україні і Молдові - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути