Ексклюзиви
четвер, 10 травня 2012 17:01

Помідори вже найближчими днями можуть подешевшати вдвічі

Помідори вже найближчими днями можуть подешевшати вдвічі
Ціни на імпортний та вітчизняний томат в Україні почали поступово знижуватися, кажуть експерти. Фото: v-ogorode.org.ua

На початку травня 2012 ціни на тепличні та імпортні томати в Україні досягли рекордно високих позначок.

Про це свідчать дані цінового моніторингу, зібрані експертами проекту АПК-Інформ: Овочі та фрукти.

Великим оптом продукцію можна купити за 26,0-29,0 грн/кг, при цьому за максимальними цінами томат пропонується з вітчизняних теплиць. Для порівняння, минулого року максимальні ціни на український томат в першій декаді травня ледь доходили до 18,0 грн/кг, а на сьогоднішній день ціна зафіксована в районі 28,0-29,0 грн/кг, при цьому ще минулого тижня деякі господарства декларували ціни на рівні 30,0-32,0 грн/кг.

Зростання цін в цьому сезоні експерти проекту пояснили сукупністю кількох ринкових факторів. Основною причиною стали перебої з імпортом томата в Україну, які мали місце в останні кілька тижнів. Додаткову роль в формуванні високої ціни зіграло загальне зниження пропозицій вітчизняного томата в Україну, що, в свою чергу, пов'язано зі скороченням томатних плантацій в місцевих тепличних господарствах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Євро втратив 8 копійок, курс долара залишився майже незмінним - міжбанк

Проте вже сьогодні ціни на імпортний та вітчизняний томат в Україні почали поступово знижуватися, зазначають експерти проекту. Ці зміни, за їхніми словами, пов'язані з надходженням досить великої партії імпортного томата в Україну з Туреччини і Польщі. Учасники ринку припускають, що відразу ж після свят тенденція до зниження значно посилиться, адже ажіотаж на ринку спаде, а пропозиція з потеплінням буде тільки збільшуватися. Про плани знизити експортні ціни на томат також повідомили постачальники з Туреччини.

Враховуючи всі описані вище чинники, імпортери і оптові компанії не виключають, що ціна на томат на внутрішньому ринку Україні вже в найближчі дні може обвалитися в 1,5-2 рази, повідомляють експерти проекту.

Зараз ви читаєте новину «Помідори вже найближчими днями можуть подешевшати вдвічі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути