вівторок, 17 жовтня 2023 07:55

Побороти бідність планували до 2030 року

Побороти бідність планували до 2030 року
Економічні наслідки пандемії можуть призвести до зубожіння сотень мільйонів людей по всьому світу. Фото: unsplash

17 жовтня відзначають Міжнародний день боротьби з бідністю. Започатковано його в 1987 році. Тоді більше 100 тис. людей зібралися на одній з площ Парижа, щоб віддати данину пам'яті жертв злиднів, насилля і голоду.

Присутні заявили, що бідність - це порушення прав людини. Підтвердили необхідність спільними зусиллями добиватися дотримання цих прав. Відповідні заяви накреслили на пам'ятному камені. Згодом подібні встановили у багатьох країнах світу. 22 грудня 1992 року Генеральна асамблея ООН оголосила 17 жовтня Міжнародним днем боротьби з бідністю.

Мета ООН - викорінити бідність до 2030 року. Однак, епідемія коронавірусу поставила її під загрозу. Згідно дослідження, економічні наслідки пандемії можуть призвести до зубожіння сотень мільйонів людей по всьому світу. Щонайменше півмільярда населення може опинитися за межею бідності. Глобальний рівень бідності збільшиться вперше за 30 років.

Згідно з оцінками дослідження, бідних людей по всьому світу може стати більше на 400-600 млн осіб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жести, які видають бідність

Світовий банк прогнозує, що кількість людей, які перебувають у стані крайньої бідності, 2020 року збільшиться на 88-115 млн через пандемію коронавірусу. Наступного - на 150 млн. За визначенням Світового банку, бідними вважають людей, які живуть на менш ніж $1,9 на день.

Очікується, що кількість таких людей цього року становитиме від 9,1% до 9,4% населення світу, що відповідає рівню 2017 року - 9,2%. У разі відсутності пандемії коронавірусу рівень крайньої бідності у світі цьогоріч становив би 7,9%. За оцінками Світового банку, у 2030 році глобальний рівень бідності становитиме близько 7%.

Зі слів уповноваженої Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової, в Україні понад чверть населення перебуває за межею бідності. Попри збільшення рівня оплати праці, ті хто працюють, залишаються бідними. За оцінками експертів, кожному третьому не вистачає заробітної плати на задоволення необхідних життєвих потреб, а кожен другий працює на умовах вторинної зайнятості. В Україні на 24% зросла заборгованість з виплати заробітної плати. Вона становить $200 млн. Пенсію в розмірі нижче або на рівні межі монетарної бідності отримують близько 80% пенсіонерів.

Від початку карантину українці скоротили витрати на 10,4%. У другому кварталі 2020-го споживчі витрати склали 649,3 млрд грн. Традиційно найбільше грошей йде на їжу та безалкогольні напої - 42,9%. Ці витрати впали на 7,5%, порівняно з аналогічним періодом торік.

Зараз ви читаєте новину «Побороти бідність планували до 2030 року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути