Ексклюзиви
пʼятниця, 20 вересня 2019 14:47

Підприємцям потрібні однакові правила, а не пресинг з боку перевіряючих - експерт

Підприємцям потрібні однакові правила, а не пресинг з боку перевіряючих - експерт
Експерт вважає, що зараз важливо зробити перезавантаження економіки і прозорими процеси оподаткування. Фото: news.dtkt.ua

Запровадження реєстраторів розрахункових операцій для ФОП на сьогодні не є таким нагальним питанням. У першу чергу, Україні варто зайнятися перезавантаженням економіки, зокрема, створенням єдиних рівних умов для бізнесу, запровадженням прозорих правил оподаткування, а також зменшенням рівня корупції.

Таку думку висловив засновник інвестиційної компанії VI2 Partners і голова Наглядової ради Українського клубу нерухомості Олексій Чернишов, коментуючи ухвалені парламентом у першому читанні законопроекти №1053-1 "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг" і №1073 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг".

"Запровадження реєстраторів розрахункових операцій для ФОП на сьогодні не є таким нагальним питанням. У першу чергу, ми маємо бути більше занепокоєні розвитком підприємництва в країні, ніж фіскалізацією цього процесу. Необхідно створити передумови для його безперешкодного зростання, а не ще більшим утисканням малого бізнесу. На даний момент пропорція ФОП щодо розміру економіки незмінна. І процес запровадження так званих "касових апаратів" був би актуальним, якщо б вона продемонструвала якесь зростання", - відзначає Чернишов.

На його думку, зараз важливо зробити перезавантаження економіки і більш прозорими процеси оподаткування.

"Я б починав з перезапуску економіки, зміни системи оподаткування, зробивши її більш прозорою. Таким чином, ми б змогли простимулювати ФОП бути відкритими у веденні розрахункових операцій. У нас у країні проблема не вставках оподаткування, а в нерівних умовах бізнесу. Наприклад, у той час як один підприємець сумлінно платить всі податки, інший домовляється з податковою, а третій — комбінує одне з іншим", - зазначає експерт.

При цьому Чернишов підтримує передбачуване (прийнятими законопроектами. - Gazeta.ua) використання фіскальних інструментів для особливої групи ФОП.

"Це абсолютно виправдано, оскільки мова йде, в першу чергу, про фізосіб, що працюють у таких галузях, як ювелірний, ресторанний бізнес, продаж електроніки. Дійсно, коли підприємець використовує ФОП, щоб уникнути оподаткування, а насправді його торгова точка приносить дохід, який можна порівняти з однорічним ФОП — це нікуди не годиться і з таким необхідно боротися. Але бути гранично обережними і не вставляти палиці в колеса реальним ФОП, адже вони — основа економіки. Малий середній бізнес у розвинених країнах складає значну частину ВВП, тому наше завдання - підтримувати умови для його розвитку", - зазначає Чернишов.

На думку експерта, завдання Кабміну - створити умови, які стимулюватимуть розвиток ФОП.

"Потрібно, перш за все, думати про зниження пресингу з боку різних контролюючих органів", - резюмував він.

Зараз ви читаєте новину «Підприємцям потрібні однакові правила, а не пресинг з боку перевіряючих - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути