четвер, 30 червня 2011 09:14

Пенсійний фонд поповнюватимуть за рахунок продажу землі та приватизації

Пенсійний фонд поповнюватимуть за рахунок продажу землі та приватизації

У 2013 році 1 січня планується створити фонд майбутніх поколінь, в якому вже за три роки може бути акумульовано понад 10,5 млрд грн.

Фінансуватися він буде за рахунок спецфонду держбюджету. Зокрема, за рахунок наднадходження від приватизації або продажу сільськогосподарських земель, пише "Комерсант-Україна" у публікації "Гроші відкладуть на майбутнє".

Всього, згідно із законопроектом Мінфіну, для фонду майбутніх поколінь пропонується дев'ять джерел його наповнення. Крім двох названих вище, це також оподаткування операцій з вивезення капіталу та імпорту нафтопродуктів, погашення боргів за кредитами, залученими під держгарантії, штрафи за видобуток корисних копалин без дозволу та добровільних внесків юридичних і фізичних осіб.

Мінфін планує 10% цих отриманих коштів направити на покриття дефіциту ПФУ в зв'язку з введенням другого рівня накопичувальної пенсійної системи. При цьому дефіцит ПФУ буде погашатися лише при виконанні двох умов: якщо заборгованість платників єдиного соціального внеску не перевищуватиме 5% від нарахованих сум і темпи зростання середнього розміру пенсійних виплат за останні три роки не будуть більшими за приріст номінального ВВП.

За словами провідного наукового співробітника Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України Лідії Ткаченко, перш за все сумнівними є джерела наповнення фонду.

"Частина джерел або не узаконена, або - як приватизація - вже вичерпана. Хіба що по другому колу продаватимуть 'Укртелеком' і 'Криворіжсталь', тому навряд чи взагалі уряд зможе зібрати щось в фонд навіть за три роки", - зазначила вона.

Старший науковий співробітник Національного інституту стратегічних досліджень Олександр Коваль вважає, що порядок інвестування коштів повинен бути встановлений законами, як того вимагає світова практика, а не постановами уряду, як пропонує Мінфін. Крім того, 10% коштів, які планується направити на погашення дефіциту ПФУ, аналітики називають "краплею в морі", так як в перший рік запровадження другого рівня пенсійної системи дефіцит становитиме 3,5 млрд грн, а ще через три роки - 15 млрд грн .

Зараз ви читаєте новину «Пенсійний фонд поповнюватимуть за рахунок продажу землі та приватизації». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути