Завтра католики святкуватимуть Великдень. В мережі активно почали пропонувати паски та великодні кошики домашнього приготування. Ціни різноманітні. Від 50-70 грн до 600 за паску вагою у 800 грамів.
"Ціна залежить від кількості використаних інгредієнтів та прикрас. Дешеві - звичайні паски з родзинками та білою глазур'ю і цукровими посипками. Дорожчі - з різними начинками та наповнювачами. Цього року популярні краффіни. Це незвичайна паска, яка викладається рулетом і має текстуру схожу на круасан. Найдорожчі паски з начинками. За 600 гривень пропонуємо паску, яка має рідку начинку з карамелі чи шоколаду. При розрізі начинка витікає, як крем", - розповідає Gazeta.ua Олена Павличенко із Києва. Вона має кондитерську. Працює на попереднє замовлення.
Жінка каже, що кількість замовлень на католицьку паску зменшилась, зазначає, що і через тиждень їх буде менше.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Великдень наближається: як змінилася вартість святкового кошика за рік
"Торік мали до 500 замовлень. Цього року і 100 не набралося. Ціни на випічку не піднімали. Люди замовляли, бо несли кошики до церкви. Там хвалилися своїми пасочками. Цього року більше пектимуть вдома. Також втратили корпоративні замовлення. Торік мали замовлення від банків, які вітали своїх співробітників та від фірм, які працювали", - каже Олена.
Великодні кошики, у який входить паска, 300 грамів копченого сала, 500 грамів буженини, 600 грамів домашньої ковбаси, копчена скумбрія та набору великодніх пиріжків пропонують у ресторанах Вінниці. Коштує такий набір 650 гривень.
Порівняно з минулим роком вартість набору продуктів на Великдень зросла на понад 100 грн - до 620 грн. Традиційні паска, яйця, домашня ковбаса, буженина, сало, вершкове масло, м'який і твердий сир, хрін і сіль обійдуться українцям на 88 грн, або на 16,5%, дорожче, ніж торік. Вартість домашньої паски становитиме близько 96 грн за 1 кг. У магазинах і супермаркетах готова паска обійдеться дорожче. Ціна зросла через подорожчання молока, вершкового масла, борошна й цукру.
Коментарі