Ексклюзиви
середа, 16 березня 2011 12:17

Спецтема: Землетрус і цунамі в Японії

Падіння економіки Японії не спричинить світової кризи - експерт

Падіння економіки Японії не спричинить світової кризи - експерт

Природна катастрофа в Японії змусить Токіо піти на непопулярні заходи, наприклад схвалити фінансування відновлення країни за рахунок збільшення податків.

Таку думку висловив голова Ради економічних експертів при уряді ФРН, президент Центру європейських економічних досліджень (ZEW) у Маннгеймі професор Вольфганг Франц.

За його словами, виходячи з попереднього досвіду, можна сказати, що збиток від землетрусів призводить лише до короткострокових спадів виробництва і попиту на світових ринках, проте слід визнати, що раніше йшлося про катастрофи меншого масштабу.

"І все ж, з усіма застереженнями, можна сказати: нова глобальна економічна рецесія нам не загрожує", - зазначив експерт.

Він переконаний, що, попри свої перші заяви, уряду Японії, ймовірно, все-таки доведеться, зважаючи на великий держборг, розглядати варіант фінансування відбудови народного господарства за рахунок збільшення, хоча б частково, прибуткового податку або податку з обігу. Як зазначив Франц, влада могла б, наприклад, ввести щось подібне до солідарного податку у зв'язку з землетрусом.

"Звичайно, захід цей непопулярний, але чим швидше його здійснять, тим з більшим розумінням його сприймуть платники податків, адже в їхній пам'яті ще будуть свіжі картини страшної катастрофи. Таким чином можна уникнути і загрози державного дефолту", - заявив Франц.

Зараз ви читаєте новину «Падіння економіки Японії не спричинить світової кризи - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути