вівторок, 31 березня 2020 16:16

Особистий вірусолог та кур'єри: які спеціалісти потрібні під час карантину

Особистий вірусолог та кур'єри: які спеціалісти потрібні під час карантину
На сайтах пошуку роботи почали шукати особистих вірусологів. Вперше зріс попит на медиків pixabay.com

Введені безпрецедентні заходи щодо запобігання поширенню коронавірусу вже наклали відбиток на ринок праці, і їх наслідки із часом будуть тільки поглиблюватися.

Експерти hh.ua розповіли, як за час карантину змінилися пропозиції роботодавців на ринку праці.

З моменту введення карантину на ринку України виріс сегмент кур'єрської доставки. Відповідно, зросла потреба роботодавців у відповідних фахівцях: кур'єрах, пакувальниках, операторах служби підтримки, водіях і т. д. Однак, враховуючи, що попит з боку претендентів на подібні роботи завжди був досить високий, кадрового дефіциту за цими спеціальностями не спостерігається;

З'явилися і деякі "спеціалізовані" вакансії. Наприклад, особистого та корпоративного вірусолога-контролера коронавірусу, фахівця з охорони праці та промислової безпеки, агента з продажу юридичних послуг для поширення юридичних послуг для компаній, що постраждали від пандемії (антикризовий пакет). Але вони все ж досить рідкісні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Підприємцям можуть дозволити не платити за оренду на час карантину

В цілому попит поки зберігає структуру початку року: в топі за кількістю вакансій профсфери IT, продажі, маркетинг. Однак у частині пропозицій про роботу вказується, що остаточне рішення про прийом співробітника буде прийнято після скасування карантину. Тому розміщення вакансії більшою мірою спрямовані на формування кадрового пулу, а не на оперативне працевлаштування фахівця.

З початку введення карантину (12-26 березня) в порівнянні з аналогічним періодом в лютому збільшилася частка вакансій, спрямованих на пошук фахівців у таких сферах, як IT, бухгалтерія, банки і медицина. Остання вперше увійшла в Топ-10 профсфер, і взагалі кількість пропозицій про роботу в ній збільшилася більш ніж удвічі.

Доля таких профсфер, як продажі, адмінперсонал, виробництво, транспорт і початок кар'єри, впала. До того ж з Топ-10 профсфер за кількістю вакансій зник робочий персонал, і кількість вакансій в ній знизилася на 9%.

Велику активність стали проявляти компанії зі сфер Інформаційні технології, системна інтеграція, інтернет, послуги для бізнесу, роздрібна торгівля, фінансовий сектор і медицина, фармацевтика, аптеки.

З 8% до 4%, знизилася частка в загальному обсязі вакансій компаній, що працюють в області товарів народного споживання (нехарчові). Крім того, відчутний спад стався в кількості вакансій, що розміщуються компаніями сфер будівництво, нерухомість, архітектура - їхня кількість знизилася на 23%.

Уряд розглядає варіанти можливого послаблення карантину для запуску економіки. Проте це залежить від динаміки поширення коронавірусу на території країни. Розглядаються декілька сценаріїв. Зокрема, карантин може бути короткочасним, але жорстким. Так і довготривалим, із запровадженням окремих санітарних норм, таких як масковий режим. Про це заявив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль

Зараз ви читаєте новину «Особистий вірусолог та кур'єри: які спеціалісти потрібні під час карантину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути