середа, 16 лютого 2011 20:12

ООН: Світу загрожують голодні бунти

ООН: Світу загрожують голодні бунти

Зростаючі ціни на продовольство досягають "небезпечного рівня" і загрожують спричинити в деяких країнах голодні бунти. У січні індекс цін на продовольство становив 231 пункт - це найвищий показник з 1990 року, повідомляє в середу ООН з посиланням на агентство Bloomberg. Згідно з останніми даними, ціни на зерно та інші основні продукти харчування близькі до історичного максимуму, повідомив президент Світового банку Роберт Зеллік.

Минулого року десятки мільйонів жителів Землі опинилися в стані крайньої бідності. З червня 2010 кількість людей у світі, які живуть за межею бідності (на 1,25 долара на день), збільшилося до 44 млн осіб. Як передає "Інтерфакс", рекордне підвищення цін вже викликало протести в Північній Африці і на Близькому Сході.

Індекс цін на продовольство Світового банку, який враховує ціни на зерно, цукор, олію та інші основні продукти харчування, лише на 3% нижчий історичного максимуму, досягнутого 2008 року.

"Бідні люди нині відчувають неймовірні труднощі, намагаючись прогодувати себе і свої сім'ї", - сказав Зеллік.

"Продовольча інфляція була "негативним чинником", який підлив масла у вогонь заворушень, що почалися в Тунісі і поширилися на Єгипет та інші країни", - цитує Зелліка The Washington Post, на яку посилається InoPressa.

За даними Держдепартаменту США, з 2007 по 2009 рік у світі відбулося понад 60 голодних бунтів. Найбільшу загрозу підвищення цін становить для країн Африки, Азії і Південної Америки, серед яких Уганда, Малі, Нігер, Сомалі, Киргизія, Таджикистан, Гондурас, Гватемала і Гаїті, повідомив старший економіст Організації з питань продовольства і сільського господарства ООН (ФАО) Абдольреза Аббассьян.

На думку Аббассьяна, Північна Африка є найбільш уразливим регіоном через те, що ситуація там нестабільна і стабільність цін залежить від субсидій. Протести вже призвели до зміни влади в Тунісі та Єгипті. Раніше висока вартість на продовольство викликала бунти в Алжирі. У 2010 році в Мозамбіку в результаті бунтів загинули 13 осіб.

За прогнозами ФАО, світове виробництво пшениці в 2010-2011 роках знизиться більш ніж на 4% і становитиме 653 млн тонн, у той час як попит зросте на 1,2% і сягне 667 млн тонн. Зниження виробництва пов'язане із загибеллю врожаю пшениці в Росії і в США в результаті посухи і в Австралії та Канаді в результаті повеней. Крім того, 42% посівів пшениці в Китаї постраждали від посухи, яка може продовжитися до весни 2011 року.

Зараз ви читаєте новину «ООН: Світу загрожують голодні бунти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути