четвер, 13 січня 2011 09:19

Повінь в Австралії може закінчитися екологічною катастрофою (ФОТО)
8

Фото: Вести

В Австралії велика вода не збирається відступати. У списках загиблих вже 22 людини, безвісти зниклими вважають ще близько сотні. За прогнозами синоптиків, сьогодні повінь досягне свого піку. До удару стихії готується Брісбен. Жителів міста евакуювали. До того ж учені заговорили про можливу екологічну катастрофу: прісна вода з річок серйозно загрожує мешканцям Великого Бар'єрного рифа.

Вся увага жителів Брісбена і екстрених служб прикута зараз до Брісбен-Рівер. Нині рівень води в річці наблизився до позначки в 4,5 метра. Якщо дійде до критичних 5 метрів, ситуація може вийти з-під контролю. Багато вулиць нижньої частини міста затоплені, в деяких районах немає світла. Але Брісбен готується до гіршого, солдати допомагають городянам споруджувати загородження з мішків з піском.

До рятувальної операції долучили армію. Евакуація відбувається по всьому штату Квінсленд. Тисячі осіб розміщені в спеціально створених центрах Червоного хреста. Те, що відбувається в регіоні, нагадує фільм-катастрофу про всесвітній потоп на окремо взятому континенті. Австралійці називають це не інакше як цунамі далеко від моря.

"Квінсленд страждає від найстрашнішого природного катаклізму в нашій історії і, схоже, в історії всієї нації. Дивлячись на всі ті руйнування, які принесла з собою велика вода, три чверті штату - в руїнах, ми розуміємо, що вони порівнянні за масштабами з повоєнними. І щоб все це відновити і подолати те, з чим ми зіткнулися в ці три тижні, нам потрібна сталева рішучість", - сказала глава уряду штату Квінсленд Анна Блай.

Але лихо на континенті може обернутися екологічною катастрофою набагато більшого масштабу. Під загрозою опинився Великий бар'єрний риф - диво живої природи, зона з унікальним мікрокліматом, яка формувалася сотні тисяч років. Морський національний парк, площа якого більше 5 мільйонів гектарів, включений до списку Всесвітньої спадщини. Риф простирається на дві з половиною тисячі кілометрів уздовж північно-східного узбережжя Австралії, тобто саме вздовж території штату Квінсленд, і відокремлює континент від Тихого океану. Через дощі та повені з лагун пішла солона морська вода, поступившись місцем прісній, яка унеможливлює життя тутешніх мешканців.

Острови Південного рифу - місце розмноження морських черепах. У цих водах мешкають шість із семи видів, і всі вони перебувають під загрозою зникнення. А ще там живуть сотні видів креветок і крабів. Крім того, самі корали - організми досить крихкі і не люблять різного роду зміни. Середовище у вигляді прісної каламутної глинистої води з домішками сільгоспдобрив і різних металів для них вкрай несприятливе. Все це може виявитися убивчим для коралів, морських рослин і тварин.

За матеріалами Вести

Зараз ви читаєте новину «Повінь в Австралії може закінчитися екологічною катастрофою (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути