вівторок, 11 жовтня 2011 09:16

ООН: Ціни на харчі у світі й надалі залишатимуться високими

ООН: Ціни на харчі у світі й надалі залишатимуться високими

Ціни на продовольство, ймовірно, в осяжному майбутньому залишаться високими і високоволатильнимі на тлі підвищення попиту.

Цьому сприяють зростання світової економіки, збільшення чисельності населення, а також все більш широке використання сільськогосподарських культур для виробництва біопалива.

Про це йдеться в повідомленні Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (FAO).

Постачанню продовольства загрожує, серед іншого, зниження врожайності багатьох культур, особливо пшениці і рису.

У вересні розрахований FAO індекс цін на 55 продовольчих товарів впав до 225 пунктів у порівнянні з серпневими 229,5 пункту. У лютому цей індикатор досягав абсолютного максимуму - 237,7 пункту. Однак, як зазначили в організації, "єдиною причиною падіння цін є уповільнення темпів зростання економіки".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні подорожчають європейські харчі - експерт

За даними Світового банку (СБ), з червня 2010 року 44 млн людей опинилися за межею бідності в зв'язку зі зростанням цін на продовольство.

"Попит з боку швидкозростаючих економік продовжить зростати, населення буде збільшуватися, крім того, більш широке використання біопалива створить додаткове навантаження на систему. Волатильність цін на продовольство також може зрости через дедалі більшу взаємозалежність між ринками сільгосптоварів та енергоносіїв, так само як і через частіші природні катаклізми", - зазначено в повідомленні FAO.

На думку фахівців FAO, короткострокові цінові коливання на ринку продовольства можуть призвести до вкрай негативних наслідків у довгостроковій перспективі. Зокрема, призвести до збіднення раціону дітей, що може негативно позначитися на їх розумовому розвитку і здібностях.

Недоїдання в дитячому віці означає "підвищену ймовірність бідності у майбутньому, з величезними негативними наслідками для всіх галузей економіки", зазначають у FAO.

Зараз ви читаєте новину «ООН: Ціни на харчі у світі й надалі залишатимуться високими». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути