Ексклюзиви
вівторок, 31 липня 2012 12:00

Олія може подорожчати на 1,5 гривні - експерт

Олія може подорожчати на 1,5 гривні - експерт
Фото: agriefficiency.kiev.ua

Ціна на нерафіновану  олію з нового врожаю соняшника може зрости на 5-10%, якщо сільгоспвиробники зберуть більш-менш помірний урожай насіння.

Таку думку висловив експерт аграрних ринків Українського клубу аграрного бізнесу Роман Сластьон, пише УНН.

"На сьогоднішній день ціна на олію нерафіновану на оптовому ринку становить близько 10 грн за літр. Відповідно така ціна є дещо нижчою, ніж це будо кілька місяців тому, оскільки відбулося певне зниження на світових ринках і, звичайно, на українському ринку", - зазначив експерт.

За словами Сластьона, зниження ціни на олію було пов'язане з тим, що Україна мала значні залишки соняшникового насіння. І відповідно під тиском пропозиції трохи впала ціна на сировину і переробними знизили вартість олії на оптовому ринку.

"У принципі у цьому році ми маємо зібрати достатньо непоганий урожай соняшника. Можливо урожайність буде дещо нижчою, однак завдяки розширенню посівних площ соняшника, ми матимемо непогану сировину базу для виробництва олії. Варто відзначити, що ціни, скоріш за все, не будуть низькими, бо є певний дефіцит рослинної олії у глобальному масштабі. І тому якщо ціна зростає на інші види олійних рослин, на соєву, ріпакову, і відповідно наші виробники будуть тягнутися до здорожчання вартості олії", - зауважив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Євро подешевшав на півтори копійки, курс долара практично не змінився

Сластьон наголосив, що на нинішньому етапі важко прогнозувати, чи зростатиме вартість олії, адже на сьогодні ще не зрозуміла ситуація з урожайністю соняшника і не відомо, по якій ціні сільгоспвиробники будуть продавати насіння соняшника.

Фахівець вважає, якщо аграрії зберуть більший урожай насіння соняшника, ніж прогнозувалося, то вартість олії може дещо зменшитися.

"А якщо найкращі очікування не справдяться і ми матимемо більш-менш помірну ситуацію, то ціни, скоріш за все, зможуть підрости десь на 5-10%. Тобто, якщо буде не песимістична, а більш-менш реалістична ситуація, яку ми зараз очікуємо", - спрогнозував експерт УКАБ.

Зараз ви читаєте новину «Олія може подорожчати на 1,5 гривні - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути