вівторок, 05 липня 2011 20:18

Охоплена протестами Греція піде на ще жорсткіші заходи економії?

Охоплена протестами Греція піде на ще жорсткіші заходи економії?

Уряд Греції може піти на подальше посилення заходів економії в бюджетному секторі.

Таку думку висловив директор Інституту еволюційної економіки Ігор Макаренко в ефірі Першого ділового каналу.

"Потрібно налаштовуватися на те, що подальші урізання можуть бути. Коли було прийнято рішення про надання Греції допомоги в розмірі 110 мільярдів євро з боку Європейського союзу і Міжнародного валютного фонду, то вимоги були м'якші: на 5 мільярдів потрібно було скоротити видаткову частину бюджету — але зараз ця цифра піднялася до 7 мільярдів", — сказав він.

У той же час експерт засумнівався в ефективності політики зовнішніх позичок, що використовує Грецієя для виходу з економічної кризи.

"Чи принесе це поліпшення для Греції — важко сказати. Вже зараз зовнішній борг становить близько 140% від ВВП. До 2013 року сукупний борг повинен буде збільшитися до 160% від ВВП. У той же час для таких країн, як Греція, важливо, щоб він не виходив за межі 60% від ВВП — це межа безпеки для фінансової сфери", — зазначив Макаренко.

За його словами, соціальні хвилювання в Греції є природною реакцією на економію в бюджетному секторі.

"Бурхливі події в Греції в соціальній сфері — це природна реакція, яку ми очікували, тому що європейський соціум дуже жваво реагує на такі зміни. Останнім часом Міжнародний валютний фонд навіть рекомендує: якщо необхідно здійснювати скорочення бюджету, то бажано, щоб воно не виходило за рамки 0,2% на рік. Тоді соціальна сфера буде більш-менш спокійно реагувати на такі процеси. Проте для Греції такі рамки неприйнятні — у країни дуже серйозний дефіцит і борг", — вважає директор ІЕЕ.

Зараз ви читаєте новину «Охоплена протестами Греція піде на ще жорсткіші заходи економії?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути