неділя, 14 січня 2018 12:10

Об'єднання з поштою, продаж, ліквідація: як змінити банківську систему України

Об'єднання з поштою, продаж, ліквідація: як змінити банківську систему України
Україна має розробити ефективну стратегію спеціалізації державних банків. Фото: interaction-design.org

Минулого року 5 банків в Україні прийняли рішення про самоліквідацію, розповів Gazeta.ua фінансовий аналітик Олексій Кущ.

"Банкам не вигідно самоліквідуватися. Скоріше за все, акціонери цих банків із задоволенням продали б їх за мінімальну суму. Адже процедура ліквідації досить вартісна і довготривала", - каже Олексій Кущ.

Експерт зазначив, що вимоги Нацбанку до рівня капіталу фінустанов досить дивні.

"Зараз мова йде про 300 мільйонів, а найближчим часом має бути 500 мільйонів гривень. Якщо взяти ЄС, то за 5 мільйонів євро ти можеш отримати стандартну банківську ліцензію. На сьогодні це 160 мільйонів гривень. Невже в Україні настільки потужна економіка, що мова йде про такі великі кошти. Знайти того, хто вкладе 500 мільйонів гривень в банк, майже не можливо", - говорить Олексій Кущ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерти повідомили, що буде з гривнею найближчим часом

Україна має розробити ефективну стратегію спеціалізації державних банків.

"В іншому випадку, держава приречена на постійні фінансові втрати. Водночас, фінустанови працюють неефективно. Це не нормально, коли державні банки видають мільярдні кредити приватним установам за непрозорою процедурою. Єдиний вихід — це розробка стратегії і спеціалізації банків. Цікавою є ідея об'єднання Ощадбанку та Укрпошти. Вони фактично присутні у кожному населеному пункті. Ще за радянських часів установи дублювали одна одну", - зазначив фінансовий аналітик.

Укрексімбанк необхідно спеціалізувати як експортно-кредитне агенство. Він має кредитувати і стимулювати український експорт. Укргазбанк - продати у приватні руки. Його роль в системі державних банків досить не зрозуміла.

"Складніша ситуація з Приватбанком. Зараз він - оболонка, що має цікавий платіжний сервіс, але не має серйозної корпоративної клієнтської бази. Новий керівник банку має подумати над шляхом розвитку фінустанови. Можливо це буде державний банк, що спеціалізуватиметься на кредитуванні населення та малого бізнесу", - прокоментував експерт.

Наглядова рада Приватбанку призначила Петра Крумханзла на посаду голови правління, та подала документи до Національного банку України на його затвердження.

Зараз ви читаєте новину «Об'єднання з поштою, продаж, ліквідація: як змінити банківську систему України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути