Ексклюзиви
понеділок, 20 липня 2020 15:01

"Обличчя не в центрі. Оплата не пройшла": як отримати готівку на касі та купити товари без грошей

Завдяки діджиталізації життя українців стає більш комфортним. Всі платіжні картки - у телефоні, чайові можна залишити за допомогою терміналу. У метро - розрахуватись безконтактно.

Державний Приватбанк анонсував запуск нових послуг. Перша - можливість зняти готівку на касі під час купівлі товарів. Друга - FacePay24, або "заплатити обличчям". Вартість товарів і послуг оплачують без картки і готівки. У додатку Privat24 треба зробити 3 фото та обрати картку, з якої будуть списуватись кошти. Спочатку технологією FacePay24 можна було користуватися тільки у 4 магазинах у Дніпрі. Зараз систему розпізнавання обличчя запустили в інших містах України.

Gazeta.ua перевірила, як працюють нові послуги в Києві.

"Немає доступних камер"

На сайті Приватбанку вказано, що в столиці послугою FacePay24 можна скористатись в мережах супермаркетів "Велика кишеня", "Велмарт", в одному з ресторанів "Dinner's" і "Білий налив".

У ресторані "Dinner's" на вул. Богдана Хмельницького зайняті кілька столів. Адміністраторка повільно перебирає папери. Обличчя за маскою майже не видно, погляд спрямований на документи.

Підходжу до барної стійки, замовляю капучино.

- А FacePay можна скористатись?

- Да. Ксюха, підкажи. Я просто забула, як планшетом користуватися, - звертається офіціантка до адміністраторки.

- Там він якось на лице реагує. Ним користуються раз в 3 місяці. Ну, сплачуй поглядом… - читає адміністраторка з планшета з логотипом FacePay24. Він стоїть на барі.

Спочатку працівниці пробують натискати, потім я. Планшет далі світиться логотипом, ніяк не реагує. Пропонують просканувати телефоном QR-код. Відкривається Приват24. Однак, як розрахуватись за каву, досі незрозуміло. Сміюсь, що спеціально фотографувалась вранці, щоб тепер платити тільки обличчям.

Працівниці кличуть на допомогу колегу Нікіту.

- Ним же розраховувались пару днів назад. Тільки не вибий чек раньше врємєні, - каже адміністраторка.

Після маніпуляцій з касою планшет ожив, запропонував мені подивитись в камеру і розташувати обличчя по центру кадру.

- А маску знімати?

- Да, знімайте.

З першого разу розрахуватися не вийшло. Планшет завис. Сфотографував пізніше, ніж я очікувала.

- Обличчя не в центрі, - прочитала напис адміністраторка. - Оплата не пройшла.

Планшет стоїть на рівні обличчя, однак камера знаходиться трохи вище. Довелось ставати навшпиньки, щоб таки потрапити в центр кадру. Цього разу планшет сфотографував і визнав, що це справді моє обличчя. Прийшло сповіщення з проханням підтвердити покупку, оплата пройшла.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Нацбанку назвали пріоритети розвитку на найближчі роки

У "Білому наливі" на бул. Тараса Шевченка вранці гучно грає музика. Відвідувачів немає, у приміщенні лише офіціанти та прибиральниця. Розрахуватися FacePay не вдалося, працівники сказали, що такою послугою у них скористатися не можна.

У магазинах "оплата обличчям" доступна на касах самообслуговування, оскільки вони облаштовані камерами.

Заходжу у "Велику кишеню" на пл. Печерській, 1, обираю товар і йду на касу самообслуговування.

Автор: Юлія Карманська
  У “Великій кишені” і “Велмарті” ця послуга недоступна.
У “Великій кишені” і “Велмарті” ця послуга недоступна.

Пробиваю товар, як спосіб оплати обираю FacePay24. На екрані з'являється прохання дивитись в камеру. Шукаю її поглядом - немає. "Нет доступных камер", - з'являється напис на екрані. Йду шукати когось із працівників.

- Скажіть, будь ласка, FacePay24 у вас працює? - запитую жінку у корпоративній жилетці. Вона допомагає пенсіонеру зважити овочі.

- Когда как, - відповідає. - Підійдіть до іншої каси.

Там теж немає камер, тому оплачую покупки карткою. Підходить та ж працівниця і запитує, чи все вдалось. Радить підійти до адміністратора.

- А зараз FacePay не працює. Привезли нові монітори, там камер нема. На касах, які були раніше, додаток працював. Будемо вирішувати цю проблему, - пояснила адміністраторка.

У "Велмарті" на вул. Чорнобильській теж відсутні камери біля кас самообслуговування. Тому "оплатити обличчям" не вдається.

"Зняти готівку? Так вам до банкомату"

Ще одна нова послуга - можливість зняти готівку на касі. Максимальна сума - 500 грн. На сайті Приватбанку є карта з магазинами, закладами громадського харчування та заправками, де можна зняти готівку. В Україні їх понад 60 тис.

- Перепрошую, у вас можна готівку зняти на касі? - звертаюсь до офіціантки в ресторані "Євразія", що на бульварі Лесі Українки. Вона дивується. Каже, що про таке вперше чує. - Ви можете в метро зайти, там в банкоматі зняти гроші.

У "Salateira" на Володимирській про зняття готівки на касі теж не чули. Також порадили пошукати банкомат.

На заправці WOG, що на вулиці Берковецькій, зранку стоїть черга до каси. Більшість покупців, розрахувавшись, йдуть до кавових автоматів.

- Капучино середнє. І я б хотіла зняти 50 гривень готівки з картки. Можна? - звертаюсь до працівниці. Вона кличе колегу, щоб допоміг знайти потрібну послугу в комп'ютері.

- Це получиться 84 гривні — 34 капучино і 50 готівка, - говорить працівниця заправки. Видає 2 чеки: один з повідомленням про покупку, інший - з інформацією про видачу готівки.

Автор: Юлія Карманська
  На заправці видали два чеки. На цьому - кількість знятої готівки на касі.
На заправці видали два чеки. На цьому - кількість знятої готівки на касі.

Послугу не надають, бо працівники не знають про неї

Прессекретар Приватбанку Олег Серга каже, що для повноцінного впровадження нових послуг потрібен час. Пілот FacePay24 запустили у вересні. Готівку на касі почали видавати на заправках WOG пів року тому. У магазинах остання послуга діє лише місяць, тому про неї працівники можуть просто не знати.

"Наприклад, до масового впровадження послуги сплати чайових через POS-термінал йшли приблизно рік. Спочатку в закладах, де офіціантам видали особисті картки для чайових, працівники казали, що не вміють ними користуватися", - говорить Олег Серга.

За словами експерта, FacePay24 - найбільша масова біометрична система, яка може бути впроваджена.

"Фотографії клієнта присвоюється унікальний цифровий код. У торговій точці є планшет із програмами, який робить фото і звіряє цифровий код. Із "Велмартами" і "Великими кишенями" ще ведемо роботу: плануємо оновити і збільшити кількість точок, де можна скористатися FacePay24", - розповідає він.

Стосовно зняття готівки на касі, то часто послугу не надають, бо працівники не знають про неї, на думку експерта.

"Послуга автоматично програмується на термінали цілої мережі. Тобто, якщо домовились із "Сільпо", то на всі POS-термінали мережі Києва встановлюється ця послуга. Над питанням поінформованості торгових точок будемо ще працювати. Потрібен час", - зазначив прессекретар Приватбанку.

Цей сервіс у пілотному режимі в Україні впроваджувався у мережі заправок WOG.

"Необхідність послуги на заправці більша, ніж в магазині. Якщо біля супермаркетів стоять банкомати, то біля заправки іноді не можна зняти готівку в радіусі кількох кілометрів. Тому там більший попит на цю послугу і працівники навчились її надавати", - пояснює Серга.

Експерт прогнозує, що наступного року очікують прорив щодо використання подібних послуг в Україні.

"Це буде хороший маркетинговий хід. Якщо в магазині чи кафе є FacePay або можна зняти без проблем готівку на касі, туди прийде більше клієнтів. І бізнес це розуміє", - підсумував Олег Серга.

У додатку "Дія" з'явилася автоцивілка. Щоб побачити страховий поліс, потрібно завантажити додаток на смартфон або оновити його до останньої версії. Документ відобразиться автоматично. У додатку також доступні права, техпаспорт, ID-карта, закордонний паспорт і студентський, повідомляють на офіційному каналі Мінцифри в Telegram.

Зараз ви читаєте новину «"Обличчя не в центрі. Оплата не пройшла": як отримати готівку на касі та купити товари без грошей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути