Ексклюзиви
пʼятниця, 28 травня 2021 21:10

"Новобудову можуть недобудувати. А вторинний ринок – це постійні прориви комунікацій"

При покупці житла ризики існують і на первинному, і на вторинному ринку. Новобудову, наприклад, можуть недобудувати. Або ж там виникнуть проблеми з водо- та електропостачанням. Вторинний ринок – це постійні прориви комунікацій та аварій стан будинків. Тому важливо дуже прискіпливо приймати рішення щодо майбутньої інвестиції в нерухомість, розповіла Gazeta.ua експертка з питань ЖКГ, засновниця ГО "УПС", голова ГО "Кирилівський Гай" Кристина Ненно.

"Коли мова йде про придбання житла у новобудові, в першу чергу – це інвестиція власних коштів. Така нерухомість перспективна. Бо це новий будинок, там не буде проблем із комунікаціями, стінами. Плюс новобудови ще й в тому, коли власник здає таке житло в оренду – це набагато привабливіша пропозиція для орендарів", - говорить експертка.

Автор: Олена Луценко
  Новобудова – це інвестиція власних коштів. Така нерухомість перспективна
Новобудова – це інвестиція власних коштів. Така нерухомість перспективна

Перед купівлею житла радить обов'язковий звернути увагу на інформаційний паспорт об'єкта. Там має бути чітко прописаний замовник будівництва, хто забудовник, підрядник або субпідрядник. Зазначені терміни початку будівництва та його завершення. Також - дозвіл на початок будівельних робіт.

"Друге на що звертають увагу - призначення земельної ділянки. Якщо її виділяє місто або вона знаходиться в оренді у власника, то це має бути так само зазначено в інформаційному паспорті об'єкту. Якщо вказано, що земля для загального користування, то згодом можуть виникнути проблеми із вводом будинку в експлуатацію. В призначені має бути написано, що це будівництво житлового будинку або комплексу", - каже Крістіна Ненно.

Автор: Олена Луценко
   Щодо купівлі квартири на вторинному ринку радять звертатися за професійною допомогою в агентство нерухомості або до ріелтора
Щодо купівлі квартири на вторинному ринку радять звертатися за професійною допомогою в агентство нерухомості або до ріелтора

Третій момент - технічні умови про комунальне постачання.

"Як показує практика, такі документи отримують в процесі будівництва і не факт, що будинок буде підключений до комунікацій згідно технічних умов. На жаль, на сьогоднішні в Україні немає жодного реєстру об'єктів інвестування. Тільки забудовнику відомо за ким закріплений даний об'єкт будівництва. На жаль, кількість недобросовісних забудовників переважає і вони приховують скільки інвесторів, скільки площ будують і по якій ціні продають квадратні метри", - зазначила експертка.

За її словами, на сьогоднішній день існують такі прозорі схеми купівлі житла на первинному ринку:

- Фонд фінансування будівництва. Це спеціальна установа, яка має відносини із забудовником та безпосередньо контактує з інвестором.

- Майнові права. Інвестор звертається до забудовника за конкретними метрами в конкретному будинку. Потім ці метри йому переходять за договором відступу майнових прав.

- Дериватив. Інвестору виписують сертифікат, в якому зазначають еквівалент закріплених квадратних метрів у будинку. Дуже мало забудовників працюють за такою схемою, вона складніша.

- Попередній договір купівлі продажу. Документ складається у нотаріуса. Частіше подібну схему використовують у Київській області невеликі компанії-забудовники. Такий вид інвестування ризикованіший. Адже інвестор нібито позичає гроші забудовнику. Якщо той, не виконує свої обіцянки - не вводить наприклад житло в експлуатацію, то має повернути кошти інвестору.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Квартирантам забороняють переставляти меблі

"Якщо була розстрочка від забудовника, то інвестор при кожній оплаті має отримувати свідоцтва про закріплені за ним квадратні метри. Після повної оплати всі свідоцтва забирають і міняють на довідку, що є підтвердженням повної виплати за житло", - наголосила Крістіна Ненно.

Щодо купівлі квартири на вторинному ринку, експертка радить звертатися за професійною допомогою до агенції нерухомості чи ріелтора. Вони допоможуть покупцеві перевірити всі документи.

"Зокрема, документи на житло, кількість прописаних людей, заборгованість за житлово-комунальні послуги, кредитну історію власника. На момент покупки, у квартирі не мають бути прописані неповнолітні діти. Якщо продавці старшого віку — просіть довідку з психоневрологічного диспансеру, яка підтверджує дієздатність особи", - підсумувала Крістіна Ненно.

У травні середня вартість 1 кв. м. житла у Києві становить $1308. Це на 7,3% більше, ніж було торік. Найбільше за рік в столиці подорожчали квартири-студії — додали в середньому 21% до вартості. На другому місці однокімнатні помешкання — плюс 15,3%. Гостинки додали 4,7%, 2-кімнатні роздільні — 6,3%. Натомість такі ж помешкання з суміжними кімнатами здорожчали на 0,5%.

Зараз ви читаєте новину «"Новобудову можуть недобудувати. А вторинний ринок – це постійні прориви комунікацій"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути