понеділок, 09 травня 2011 18:28

Ніякого цінового коридору на паливо в Україні не існує - експерт

Ніякого цінового коридору на паливо в Україні не існує - експерт

Цінового коридору на вартість бензину і дизельного пального в Україні не існує.

Таку думку висловив заступник директора Науково-технічного центру "Психея" Геннадій Рябцев у ефірі Першого ділового каналу.

"Ніякого коридору у нас не існує. Жоден з урядів жодної країни не призначає якісь граничні ціни. Те, що публікує експертно-аналітична група — це добровільна згода окремих трейдерів встановлювати у себе на заправках ціну, яка зазначена у цьому коридорі. Напевне, вони сподіваються, що щось їм перепаде від уряду: якісь пільги, якісь послаблення, якісь кроки назустріч", — сказав він.

За словами експерта, в більшості країн трейдери орієнтуються на індикативні ціни.

"Це має бути індикатором всім іншим учасникам ринку, що за такими цінами можна продавати нафтопродукти. Тобто можна продавати вище або нижче, але ця ціна є індикативною, тобто розрахованою за певною методикою. Якби ще була відома методика, за якою визначаються ці "рекомендовані" ціни, тоді було б набагато краще і трейдерам, і споживачам, які б знали, які ціни є економічно обгрунтованими. А ті цифри, які зараз публікуються, вони визначають лише рівень затрат лише окремих операторів, причому ці оператори користуються певними опосередкованими пільгами і можуть собі дозволити встановити на заправках ціни, які є в бюлетенях, що розповсюджуються експертно-аналітичною групою. Інші трейдери, а таких більше, десь 90%, не можуть дотримуватися таких цін, тому що в такому разі торгуватимуть паливом собі у збиток", — наголосив він.

Нагадаємо, 29 квітня експертно-аналітична група з опрацювання питань функціонування ринку нафти і нафтопродуктів та розвитку нафтопереробної промисловості при Міненерговугілля рекомендувала трейдерам нафтопродуктів дотримуватись нового цінового коридору не вище 10,0 грн за літр бензину марки А-95 та 9,6 грн за літр дизельного пального.

Зараз ви читаєте новину «Ніякого цінового коридору на паливо в Україні не існує - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути