Ексклюзиви
понеділок, 26 листопада 2012 11:54

НБУ випустив пам'ятні монети зі стерляддю і пам'ятником Корольову і амфорою

Національний банк України (НБУ) випустив низку пам'ятних монет.

Про це повідомила прес-служба Нацбанку.

Так, пам'ятна монета "75 років Житомирській області" має номінал 5 грн. Маса - 9,4 г, діаметр - 28 мм. Тираж - 15 тис. штук. Виготовлена із недорогоцінних металів.

На аверсі розміщено: угорі малий Державний Герб України, по колу написи: НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ (угорі), П'ЯТЬ ГРИВЕНЬ (унизу), у центрі зображено стилізовану композицію - декоративну тарілку, шишечки хмелю та льону, пам'ятник Сергію Корольову та водонапірну башту, праворуч від якої рік карбування монети - 2012, логотип Монетного двору НБУ.

На реверсі монети зображено герб області та по колу розміщено написи: ЖИТОМИРСЬКА ОБЛАСТЬ (угорі), ЗАСНОВАНА У 1937 РОЦІ (унизу).

Художник і скульптор - Святослав Іваненко.

Пам'ятна монета "Стерлядь прісноводна" має номінал 2 грн. Маса - 12,8 г, діамерт - 31 мм. Тираж - 35 тис. штук. Зроблена з нейзильберу.

На аверсі монети в обрамленні вінка, утвореного із зображень окремих видів флори і фауни, розміщено малий Державний Герб України та написи: НАЦІОНАЛЬНИЙ/ БАНК /УКРАЇНИ/ 2/ ГРИВНІ/ 2012 та логотип Монетного двору Національного банку України.

На реверсі монети зображено стерлядь та розміщено написи: СТЕРЛЯДЬ ПРІСНОВОДНА (унизу на матовому тлі, що імітує піщане дно) та ACIPENSER RUTHENUS (угорі).

Крім того, випущено таку ж монету номіналом 10 грн. Маса 31,1 г, діаметр 38, 6 мм. Тираж 7 тис. штук. Зроблена зі срібла.

На аверсі монети в обрамленні вінка, утвореного із зображень окремих видів флори і фауни, розміщено малий Державний Герб України та написи: НАЦІОНАЛЬНИЙ/ БАНК /УКРАЇНИ/ 10/ ГРИВЕНЬ/ 2012, а також позначення металу та його проби - Ag 925, маса в чистоті - 31,1 та логотип Монетного двору Національного банку України.

На реверсі монети зображено стерлядь та розміщено написи: СТЕРЛЯДЬ ПРІСНОВОДНА (унизу на матовому тлі, що імітує піщане дно) та ACIPENSER RUTHENUS (угорі).

Художник і скульптор обох монет - Володимир Дем'яненко.

Пам'ятна монета "75 років Миколаївській області" має номінал 5 грн. Маса - 9,4 г, діаметр - 28 мм. Тираж - 15 тис. штук. Зроблена із недорогоцінних металів.

На аверсі монети розміщено: угорі малий Державний Герб України, під яким рік карбування монети - 2012, по колу написи: НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ (угорі), П'ЯТЬ ГРИВЕНЬ (унизу), у центрі зображено композицію - судно, амфору та античну монету, букет із соняшників, винограду та пшеничних колосків, праворуч - логотип Монетного двору Національного банку України.

На реверсі монети зображено герб області та по колу розміщено написи: МИКОЛАЇВСЬКА ОБЛАСТЬ (угорі), ЗАСНОВАНА У 1937 РОЦІ (унизу).

Художник - Святослав Іваненко, скульптори - Володимир Дем'яненко та Анатолій Дем'яненко.

Зараз ви читаєте новину «НБУ випустив пам'ятні монети зі стерляддю і пам'ятником Корольову і амфорою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути