пʼятниця, 16 листопада 2012 14:15

НБУ до кінця року витратить ще $2 мільярди золотовалютних резервів - експерт

НБУ до кінця року витратить ще $2 мільярди золотовалютних резервів - експерт
Мар'ян заблоцький: чим слабша національна валюта, тим це вигідніше економіці. Фото: finance.liga.net

До кінця 2012 року золотовалютні резерви Національного банку України (НБУ) скоротяться приблизно на $2 млрд до $23-24 млрд.

Таку думку висловив начальник відділу економічних досліджень Ерсте-Банку Мар'ян Заблоцький у ефірі Першого ділового каналу.

"У Національного банку є ще 25-26 мільярдів доларів валютних резервів. До кінця року вони швидше за все скоротяться до 23-24 мільярдів. Це покриває лише три місяці імпорту. Для економіки оптимальним вважається чотири місяці перекриття імпорту. За такої ситуації бажано мати більш гнучкий курс", - сказав він.

Говорячи про вплив скорочення золотовалютних резервів на курс гривні, експерт зазначив, що чим слабша національна валюта, тим це вигідніше економіці.

"Звісно, це вигідне не кожному. Але більшості населення - так. Тому що це і позитив для експорту, і менші відсоткові ставки за кредитами. Результатом того, що зараз підтримується фіксований курс гривні, є відсоткові ставки більше 20% при тому, що економіка в рецесії, а інфляція на нулі", - розповів Заблоцький.

Нагадаємо, золотовалютні резерви на 1 листопада 2012 року становили $26 млрд 811,73 млн. Це на $2,4 млрд (8,4%) менше, ніж на кінець вересня 2012 року, коли вони становити $29,257 млрд.

Зараз ви читаєте новину «НБУ до кінця року витратить ще $2 мільярди золотовалютних резервів - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути