Україна постачає стабільно кавуни в 4 країни Європи: Польщу, Естонію, Литву та Латвію. Складно конкурувати на ринку через низьку якість продукту.
Про це Gazeta.ua говорить експерт плодоовочевого ринку Тетяна Гетьман.
"80 відсотків кавунів експортуємо в країни ЄС. Найбільше в Естонію, Литву та Латвію, Польщу та трохи в Білорусію. Обсяги залежать від сезону. Минулого року було близько 15 тисяч тонн. Найбільше експортували у 2010 році - більше 40 тисяч тонн. Загальне виробництво близько півмільйона тонн".
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали фрукти та ягоди, які найбільше подешевшали за рік
Кавуни за кордон продають фірми-посередники.
"Самі фермери не мають змоги це робити. Мають вирощувати врожай, витрачати зусилля і знання в полі. А продаж зручніше довірити спеціалістам. Український кавун у Польщі коштує близько 3,5 гривень, угорський і болгарський - у півтори рази дорожчі. Ми для них найбільш стабільний постачальник. Але попиту на український кавун немає, бо в нас мало якісної продукції. Зараз дуже велика проблема із вирощуванням якісного кавуна. Через спеку він горить на полях, пізнього кавуна мало посадили. У першій половині сезону кавун був дешевший, бо був ранній, вирощений під плівкою. Провалився в ціні майже до гривні. Зараз ціна піднялася, бо пропозиція скоротилася. Закінчився сезон раннього кавуна, середні - ще не визріли. Спека дуже впливає на якість, ще й площі насаджень скоротилися".
За словами експерта, у світі Україна знаходиться на 4-5 місці в рейтингу експортерів кавуна. На першому - Росія, далі - Іспанія, Італія.
30 липня судно із 250 т кавунів вирушило річкою Дніпро з райцентру Гола Пристань Херсонської області. Баштанні зібрали із 28 фермерських господарств регіону. У такий спосіб ягоди перевозять уперше за 14 років, написав у соцмережі прем'єр Володимир Гройсман.
У дорозі баржа була майже п'ять днів. За її пересуванням можна було спостерігати в інтернеті. В соцмережах створили сторінку "Баржа з кавунами". Повідомляли, де пливе човен і скільки залишилося до його прибуття. За новинами щодня стежили по кілька тисяч українців.
Коментарі