Ексклюзиви
пʼятниця, 11 серпня 2017 21:10

Назвали країни, де найбільше їдять українських кавунів

Назвали країни, де найбільше їдять українських кавунів
Україна постачає стабільно кавуни в 4 країни Європи: Польщу, Естонію, Литву та Латвію. Фото: kannada.oneindia.com

Україна постачає стабільно кавуни в 4 країни Європи: Польщу, Естонію, Литву та Латвію. Складно конкурувати на ринку через низьку якість продукту.

Про це Gazeta.ua говорить експерт плодоовочевого ринку Тетяна Гетьман.

"80 відсотків кавунів експортуємо в країни ЄС. Найбільше в Естонію, Литву та Латвію, Польщу та трохи в Білорусію. Обсяги залежать від сезону. Минулого року було близько 15 тисяч тонн. Найбільше експортували у 2010 році - більше 40 тисяч тонн. Загальне виробництво близько півмільйона тонн".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали фрукти та ягоди, які найбільше подешевшали за рік

Кавуни за кордон продають фірми-посередники.

"Самі фермери не мають змоги це робити. Мають вирощувати врожай, витрачати зусилля і знання в полі. А продаж зручніше довірити спеціалістам. Український кавун у Польщі коштує близько 3,5 гривень, угорський і болгарський - у півтори рази дорожчі. Ми для них найбільш стабільний постачальник. Але попиту на український кавун немає, бо в нас мало якісної продукції. Зараз дуже велика проблема із вирощуванням якісного кавуна. Через спеку він горить на полях, пізнього кавуна мало посадили. У першій половині сезону кавун був дешевший, бо був ранній, вирощений під плівкою. Провалився в ціні майже до гривні. Зараз ціна піднялася, бо пропозиція скоротилася. Закінчився сезон раннього кавуна, середні - ще не визріли. Спека дуже впливає на якість, ще й площі насаджень скоротилися".

За словами експерта, у світі Україна знаходиться на 4-5 місці в рейтингу експортерів кавуна. На першому - Росія, далі - Іспанія, Італія.

30 липня судно із 250 т кавунів вирушило річкою Дніпро з райцентру Гола Пристань Херсонської області. Баштанні зібрали із 28 фермерських господарств регіону. У такий спосіб ягоди перевозять уперше за 14 років, написав у соцмережі прем'єр Володимир Гройсман.

У дорозі баржа була майже п'ять днів. За її пересуванням можна було спостерігати в інтернеті. В соцмережах створили сторінку "Баржа з кавунами". Повідомляли, де пливе човен і скільки залишилося до його прибуття. За новинами щодня стежили по кілька тисяч українців.

Зараз ви читаєте новину «Назвали країни, де найбільше їдять українських кавунів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути