середа, 16 січня 2019 14:09

Назвали ризики для економіки України

Назвали ризики для економіки України
Нацбанк констатує 2 ключових внутрішніх ризики. Це погіршення інфляційних очікувань та трудова міграція українців. Фото: АиФ-Украина

На дії Нацбанку цьогоріч можуть впливати зовнішні та внутрішні ризики.

Загалом регулятор говорить про 3 зовнішні ризики у Програмі дій НБУ на 2019 рік.

Перший - зовнішня військова агресія та напружена ситуація в Азовському морі. Останнім часом військова агресія набирає нових форм.

Другий - торговельні війни та сповільнення світової економіки. Негативним ефектом може бути надлишок пропозиції сировинних товарів в окремих регіонах світу. Тоді валютні надходження від експорту можуть скоротитися. Це безпосередньо позначиться на динаміці курсу.

Третій зовнішній ризик – послаблення інтересу інвесторів до країн, що розвиваються.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З'явився перелік нелегальних обмінників валюти в Україні

Крім того, Нацбанк констатує 2 ключових внутрішніх ризики. Це погіршення інфляційних очікувань на тлі розгортання нового політичного циклу та трудова міграція українців. Остання стає більш загрозливою для України через пом'якшення умов працевлаштування іноземців у Чехії та Німеччині.

Відтік робочої сили підвищує диспропорції між попитом і пропозицією на ринку праці з подальшим зростанням зарплат і локальним дефіцитом кваліфікованих працівників. Це стримує економічне зростання, йдеться у Програмі дій НБУ.

В Україні торік банки скоротили на 980 тис. кількість відділень. Станом на 1 січня 2019-го діяло 8,509 тис. Найбільше відділень закрив Ощадбанк - 575 відділень. Приватбанк закрив 222 відділення, Укрсоцбанк - 178.

Зараз ви читаєте новину «Назвали ризики для економіки України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути