вівторок, 09 жовтня 2012 14:11

Найточніші економічні прогнозисти світу очікують зміцнення долара в 2013 році

Найточніші економічні прогнозисти світу очікують зміцнення долара в 2013 році
Зусилля ФРС не призведуть до падіння курсу долара, кажуть аналітики. Фото: eurasianews.md

Аналітики ринку Forex, яких агентство Bloomberg включає до числа найбільш точних прогнозистів світу, очікують зростання курсу долара в 2013 році. Навіть незважаючи на реалізацію третього раунду кількісного пом'якшення (QE3) в США.

Вважається, що масові вливання ліквідності в американську економіку призводять до знецінення нацвалюти, і перші два раунди QE були тому підтвердженням. Однак цього разу 9 з 10 аналітиків, прогнози яких за останні 6 кварталів мали мінімальну похибку, впевнені в зворотній тенденції для долара.

Ні зусилля Федеральної резервної системи (ФРС) з підтримки економіки, ні так званий "бюджетний обрив" (різке припинення дії податкових пільг при одночасному скороченні держвидатків) не вчинять істотного негативного впливу на курс долара протягом наступного року, вважають експерти Wells Fargo & Co. і Westpac Banking Corp. У рейтингу Bloomberg ці банки ділять перше місце по точності валютних прогнозів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні продовжує дешевшати євро, курс долара майже не змінився

За підсумками QE1 доларовий індекс ICE, що враховує курси долара до валют шести основних торговельних партнерів США (євро, ієни, британського фунта стерлінгів, канадського долара, швейцарського франка і шведської крони), впав на 4,6%, QE2 - на 3,9% . За ці два раунди кількісного пом'якшення ФРС влила в банківську систему $2,3 трлн.

Але зараз експерти вважають, що попит на долар як основну резервну валюту світу переважить наслідки QE3. При цьому вони очікують зміцнення нацвалюти США ближче до початку 2013 року, тоді як IV квартал все ще може пройти під знаком росту євро.

"Якщо економіка США продовжить випереджати за темпами зростання основних торговельних партнерів, то долару не буде завдано істотної шкоди, - зазначив старший валютний аналітик Westpac в Сіднеї Шон Келлоу. - Пом'якшення грошово-кредитної політики вчинить негативний вливання на долар лише в короткостроковому періоді".

За оцінками експертів Westpac, до III кварталу 2013 року долар підніметься до $1,20 за євро в порівнянні з $1,3045 на кінець минулого тижня і з 78,67 до 80 ієн.

Wells Fargo очікує ослаблення долара до $1,31 за євро до кінця поточного року, а потім зростання до $1,24 в 2013 році.

Респонденти Bloomberg в середньому виходять з росту ВВП США на 2,2% в 2012 році і 2,1% в 2013 році, що збігається з оцінками Міжнародного валютного фонду.

Семеро з 10 опитаних Bloomberg експертів рекомендують інвесторам активніше вкладатися в активи emerging markets, незважаючи на очікуване зростання курсу долара. У числі фаворитів - Росія, Індія та Мексика, тобто країни, які, на думку аналітиків, не будуть перешкоджати зміцненню своїх валют, щоб стримати інфляцію, не підвищуючи при цьому вартість кредитування.

Зараз ви читаєте новину «Найточніші економічні прогнозисти світу очікують зміцнення долара в 2013 році». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути