субота, 21 липня 2012 17:25

Найбільше хабарників серед лікарів, вчителів і ДАІшників

Найбільше хабарників серед лікарів, вчителів і ДАІшників
Кожен хоча б раз у житті мусив дати хабар ФОТО: segodnya.ua

Киянин Віктор три роки пише книгу про хабарі. Знайомимося з ним у соціальній мережі. Погоджується на зустріч. Справжнє прізвище не називає. Каже, книгу випустить під псевдонімом Вітя Дмитрук.

"Почав писати книгу, бо побачив, що взятки просто накрили Україну. Їх дають усі. Попитайте у своїх батьків, братів, дідів, друзів, сусідів, колег на роботі. Кожен хоча б раз у житті мусив дати хабар — як не помажеш, то не поїдеш", - каже Віктор.

Книгу пише за історіями своєї сім'ї, родичів та друзів.

Коли самі вперше дали хабаря?

"Найбільше давати хабарі почали з появою дітей, - відповідає Віктор. - Як жінка родила, дали лікарю 200 доларів за два дні до родів. А він, коли ми народжували, на зміну не вийшов. Зловив акушерку, дав їй 50 доларів і попросив, щоб все пройшло як нада. Вона біля Галі бігала як мама. І дмухала на неї, і знеболювальне, коли шила, дала. І постіль щодня медсестер заставляла міняти, і масаж грудей робити. Тоді я зрозумів, що іноді 50 доларів можуть зробити більше, ніж 200. Головне правильно взятку дати".

За вашими спостереженнями, люди якої професії найчастіше розраховують на хабар?

"Найбільше взяточників серед лікарів, вчителів і ДАІшників. Останнім я принципово нічого не даю, бо п'яним за кермо не сідаю і ніколи правила не порушую. Навіть права не купляв".

Вчителям хабаря давали?

"Діти ще малі, до школи не ходять. Але скоро прийдеться. Платили завідувачці дитячого садка. Коли старшого сина в садок віддавали, завідувачка попросила купити 5 вазонів, чотири відра і дві швабри. Коли менший народився, через місяць пішли в садочок на чергу ставати. Нам сказали, що ми 167-мі. За 2 роки підійшли до директорки. Вона попросила взятку у 300 доларів. Дружина з нею посварилася. Вдома через інтернет почали шукати няню".

Няня обійшлася б дешевше?

"За няню довелося б платити $ 300 — 2,4 тисячі гривень у місяць, - згадує киянин. - Порадилися з дружиною і таки понесли 300 доларів директрисі в садок. Вона в сумочку сховала. А потім не постидалася ще попросити 500 гривень "добровільно" пожертвувати на фонд садочка. Ще й заяву писали, що жертвуємо на ремонт, тумбочки і шафи. У старшого 32 дитини в групі. Щороку здаємо по 400 гривень на ремонти, а вікна старі дерев'яні досі не поміняли".

А лікарям за що довелося хабар пропонувати?

"100 гривень позаторік дали педіатру на медогляді до дитсадка. Лікар почав в малого вишукувати воші на медогляді. Бачить, що голова чиста, висипів на шкірі нема. Думав, до чого б то ще придертися. Попросив здати повторний аналіз крові і сечі, хоча в тому не було ніякої необхідності. Хотів хабар, але прямо попросити стидався".

Згадує, як ще одну взятку його сім'я давала лікарю, якого викликали додому.

"Коли малий хворів торік, мене вдома не було. Жінка педіатра викликала. Молода дівчина у суботу у 20-тиградусний мороз прийшла до нас додому. Дружина Галя боїться взятки давати. 100 гривень засунула лікарці у кишеню пальта. Я прийшов, розкричався. Во дурна! Звідки лікарка взнає, що то її Дмитруки віддячили. Може, рукавиці вділа і в кишеню руки навіть не ховала. Я б тій дівчині і 200 гривень дав, що прийшла до малого в такий холод".

Кому з ваших родичів ще доводилось давати хабар?

"Мама платила гроші, щоб їй більше стажу записали до пенсії. Батько купив собі групу, бо лікарі не давали, хоча стан здоров'я того вимагає. Брат на права здавав. Два рази внутрішній екзамен завалював, поки $200 не дав. За курси 3 тисячі гривень заплатили. Я за $ 500 міг йому права і без курсів купити, але хотів щоб навчився і їздив грамотно. Швагро возить з Німеччини товар. За розтаможку постійно прикордонникам дає $ 500. Якщо не заплатить, машину триматимуть на кордоні. Простій за день оцінюють десь у 500-600 євро".

Зараз ви читаєте новину «Найбільше хабарників серед лікарів, вчителів і ДАІшників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути