середа, 10 серпня 2011 11:02

Нацбанку треба терміново почати "повзучу" девальвацію гривні - експерти

Нацбанку треба терміново почати "повзучу" девальвацію гривні - експерти

Експерти радять Нацбанку почати "повзучу" девальвацію гривні для мінімізації наслідків кризи, що насувається.

Як повідомив екс-керівник Мінфіну Ігор Уманський, про нинішній нестабільності на світових ринках знали давно, однак Нацбанк чомусь не вирішується на м'яку девальвацію гривні як контрзахід проти можливого обвалу національної валюти.

"Насправді все чекали цього падіння. Але мені здається, що Нацбанк зараз психологічно не готовий до девальвації гривні. Девальвацію йому треба було починати ще з початку літа. Цього, на жаль, не відбувається. Те, що ринки будуть просаджувати, було зрозуміло. Те, що є наші власні ризики - теж було зрозуміло. Чому не почали заздалегідь створювати "подушку безпеки" - мені незрозуміло. Боюся що це психологічні моменти, впертість уряду в тому числі - "гривня буде стабільною". Нічого хорошого в цій стабільності немає. На жаль, ми це вже на своєму досвіді дізналися. Дотримати до останнього курс 5грн./ 1 $, а потім були змушені обвалити до 8,5 грн. / 1 ??$. Краще плавна девальвація гривні, ніж її різкий обвал", - сказав він.

Про необхідність провести м'якої девальвації гривні сказав і директор Інституту економіки та прогнозування НАНУ Валерій Геєць.

"Я б гривню поступово девальвував. Просто інших інструментів швидкого реагування немає. І для того, щоб не допустити обвалу, її потрібно в цих умовах девальвувати. У Росії ця тенденція вже намітилася. Обвал викличе значно більшу негативну реакцію, ніж послідовна девальвація. Обвал викличе шквал критики", - сказав він.

При цьому Уманський висловив упевненість, що навіть якщо б падіння на світових біржах не було. Майбутня осінь все одно була б для України дуже важкою у фінансово-економічному плані.

"Осінь для України навіть незалежно від паніки на зовнішніх ринках буде досить важка. У першу чергу, через досить складній ситуації з платіжним балансом ", - сказав він.

Нагадаємо, торги практично на всіх світових ринках з минулого тижня проходять в дусі панічного розпродажу або втечі від ризику у найбільш безпечні активи. Інвестори побоюються, що другої хвилі фінансової кризи та всесвітньої рецесії уникнути не вдасться.

Зараз ви читаєте новину «Нацбанку треба терміново почати "повзучу" девальвацію гривні - експерти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути